Αναζήτηση

__________________________________________________________

Avalon logo Τζόζεφ Φάρελ: Κείμενο συνέντευξης


[Αυτή η σελίδα είναι μία επαναμορφοποιημένη έκδοση από την αρχική δημοσίευση στο Πρότζεκτ Κάμελοτ.]


Δρ. Τζόζεφ Φάρελ:  Ναζί Ιντερνάτιοναλ
Λάφλιν, Νεβάδα, Φεβρουάριος 2009
Αρχή της συνέντευξης
Δρ. Τζόζεφ Φάρελ: Διεθνείς Ναζί

ΜΠΙΛ ΡΑΙΑΝ (ΜΡ): … Επομένως η δική μας δουλειά είναι να σε βοηθήσουμε να μεταδόσεις τις πληροφορίες σου στον μέγιστο δυνατό αριθμό ανθρώπων.

ΤΖΟΖΕΦ ΦΑΡΕΛ (ΤΦ): Εντάξει.

ΜΡ: Και οι άνθρωποι που όντως παρακολουθούν αυτές τις πληροφορίες είναι ένα πολύ εκλεκτικό είδος. Υπάρχουν 16χρονα παιδιά που αφυπνίστηκαν μόλις τον περασμένο μήνα και που λένε: Τι συμβαίνει εδώ πέρα; Πείτε μας. Πείτε μας. Κι έπειτα έχουμε και τους έμπειρους ερευνητές όπως είσαι εσύ, ακόμα και τους ίδιους τους μυημένους, που παρακολουθούν τα βίντεο μας για να αποκτήσουν μια αίσθηση για το τι συμβαίνει.

ΤΦ: Εντάξει.

ΜΡ: Κι έτσι, ένας από τους λόγους για τους οποίους θέλαμε να σου μιλήσουμε ήταν επειδή είσαι ένας πολύ πειστικός, σαφής και συγκροτημένος παρουσιαστής μερικών πολύ δύσκολων πληροφοριών. Είμαι σίγουρος ότι σου το έχουν πει κι άλλοι αυτό, αλλά εμείς το αναγνωρίζουμε.

ΤΦ: Εντάξει.

ΜΡ: Και σου ζητάμε συγνώμη που σε βάζουμε μπροστά σε μια κάμερα εδώ πέρα, χωρίς να σου έχουμε έτοιμο το οτοκιού. [Ο Φάρελ γελάει]. Δεν σου έχουμε έτοιμο κανένα βοηθητικό μήνυμα σε χαρτόνι, αλλά ούτε κι εσύ έχεις κάποιες σημειώσεις.

ΤΦ: Θα φτιάξω σκιές στον τοίχο. [γελάει]

ΜΡ: Η αίσθηση που μας έδωσες είναι ότι έχεις κατανοήσει πολύ καλά τις πληροφορίες σου, και το σεβόμαστε εξίσου. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν. Γράφουμε.

Έναρξη της συνέντευξης

Λοιπόν... Είμαι ο Μπιλ Ράιαν από το Πρότζεκτ Κάμελοτ. Είμαι εδώ με τη συνάδελφό μου, Κέρι Κάσιντι, και είμαι ενθουσιασμένος που βρισκόμαστε επίσης εδώ με τον Τζόζεφ Φάρελ. Και εκτός κάμερας μόλις πριν από λίγες στιγμές επιβεβαίωσα ότι δεν έχεις κανένα πρόβλημα αν σε φωνάζω Τζο...

ΤΦ: Ω, απολύτως κανένα.

ΜΡ: ... επομένως βρίσκομαι ανάμεσα σε φίλους εδώ πέρα κι αυτό με κάνει να νοιώθω λίγο πιο χαλαρά. Μπορεί να αναρωτιέσαι, και κάποιοι από τους θεατές μας μπορεί να αναρωτιούνται επίσης, για ποιο λόγο θα κάνω εγώ, ο Μπιλ, αυτή τη συνέντευξη. Για να πω λίγα πράγματα για τον εαυτό μου, για να μάθουν και ορισμένα πράγματα οι πιο νέοι θεατές μας, εγώ... Αν ήμασταν τα αληθινά Εξ Φάιλς, εγώ θα ήμουν η Σκάλι. [laughter] [γελάει] Εντάξει; Αυτό που εννοώ είναι ότι εγώ είμαι εκείνος που είναι πιο επιστημονικός, λίγο πιο σκεπτικιστής, λίγο πιο προσεκτικός...

ΤΦ: Ωραία.

ΜΡ: ...και γι’ αυτόν τον λόγο, πολύς κόσμος πιστεύει, αλλά κι εμείς το πιστεύουμε επίσης, ότι εμείς οι δύο φτιάχνουμε μια πολύ καλή ομάδα. Έτσι λοιπόν, έχω σπουδάσει μαθηματικά και φυσική.

ΤΦ: Εντάξει.

ΜΡ: Δεν έχω την τάση να βγάζω τρελά συμπεράσματα, όμως ταυτόχρονα είμαι πολύ ευτυχισμένος που μπορώ να σκέφτομαι ανοιχτά…

ΤΦ: Καταλαβαίνω.

ΜΡ: …όπως υποπτεύομαι κάνεις κι εσύ.

ΤΦ: Σωστά.

ΜΡ: Ένας από τους λόγους που θέλαμε πραγματικά να σου μιλήσουμε, πέρα από την πολύ υψηλή επαγγελματική ποιότητα της παρουσίασης του θέματός σου σε διάφορες συνεντεύξεις που ακούσαμε, για να προετοιμαστούμε για τη σημερινή μας συνάντηση – είναι ότι τα κομμάτια του γρίφου που έχεις συγκεντρώσει από την ενδελεχή σου έρευνα μάς φαίνονται κρίσιμα για όλους όσους θελήσουν να καταλάβουν τι συμβαίνει σήμερα σε γεωπολιτικό επίπεδο, στην “απόκρυφη επιστήμη”, ίσως στην παγκόσμια ατζέντα, ποιος κινεί τα νήματα, πως ξεκίνησαν όλα αυτά, από που ξεκίνησαν όλα αυτά, πότε ξεκίνησαν όλα αυτά.

ΤΦ: Εντάξει.

ΜΡ: Και για χάρη μερικών θεατών μας που μπορεί να μην γνωρίζουν ποιος είσαι…

ΤΦ: Εντάξει. [γελάει]

ΜΡ: …παρά την προηγούμενη εισαγωγή, πες μας με δυο-τρεις λέξεις το εξής: Ποιος είναι ο Τζο Φάρελ; Και πως ξεκίνησες να κάνεις αυτό που κάνεις σήμερα;

ΤΦ: Λοιπόν, θα χρησιμοποιήσω λίγες λέξεις παραπάνω: Ο πατέρας μου ήταν μηχανικός κι έτσι κατά κάποιο τρόπο μεγάλωσα σε ένα σπίτι όπου η φυσική ήταν ένα βασικό θέμα που αναλυόταν διεξοδικά, κι εγώ έδειξα, αν με καταλαβαίνεις, προσωπικό ενδιαφέρον γι’ αυτήν. Για μια αρκετά μεγάλη περίοδο όταν ήμουν παιδί, και σε όλη τη διάρκεια του λυκείου στη συνέχεια, ήθελα να γίνω φυσικός. Και τότε, τη χρονιά της αποφοίτησής μου πολύ φοβάμαι ότι έπαθα αποφοιτίτιδα, και παράτησα τους λογισμούς επιλέγοντας τη μουσική θεωρία ως εναλλακτική ειδικότητα, όμως [γελάει] αυτή αποδείχτηκε ότι ήταν το ίδιο δύσκολη, αν όχι πιο δύσκολη.

Έτσι έγινα και μουσικός και ασχολήθηκα με τη μουσική. Και τότε, όταν ήμουν στο κολέγιο μελέτησα φιλοσοφία κι αυτό με παρέσυρε ακόμα πιο μακριά από τον αρχικό μου στόχο, προς τη φιλοσοφία και τα αρχαία κείμενα. Είχα επίσης πάντοτε ένα ενδιαφέρον για την ιστορία και για τα θέματα της αρχαιότητας, και για τα μυστήρια, και ούτω καθεξής. Έτσι έκανα το διδακτορικό μου στην Αγγλία και στη συνέχεια δίδαξα στο κολέγιο για μερικά χρόνια.

ΜΡ: Στην Οξφόρδη; Ήσουν στην Οξφόρδη;

ΤΦ: Όχι, όχι. Δεν ήμουν ποτέ καθηγητής στην Οξφόρδη. Απλά έκανα το διδακτορικό μου εκεί. Στην πραγματικότητα δίδαξα στο κολέγιο της Οκλαχόμα. Κυρίως φιλοσοφία και ιστορία, αλλά έκανα κι ένα σεμινάριο εσωτερικής πειθαρχίας κάποια στιγμή. Ήταν ένα σεμινάριο για αυτοδίδακτους, και η μέθοδος με την οποία η άλλη καθηγήτρια κι εγώ επιμερίσαμε τους διάφορους επιστημονικούς κλάδους που συνδυάζαμε… Κοιτάξτε, εκείνη ήταν βιολόγος κι επομένως χειριζόταν συγκεκριμένα πράγματα, ενώ εγώ είχα τη φυσική που από πάντα την αισθανόμουν ως χόμπι, έστω κι αν εγκατέλειψα τις επαγγελματικές φιλοδοξίες σε αυτόν τον τομέα…

Ανακαλύψαμε επίσης ότι είχαμε ένα κοινό ενδιαφέρον, όπως προέκυψε, στα εναλλακτικά θέματα και στα ζητήματα εσωτερισμού, και της παρουσίασα μερικές από τις ιδέες που είχα για την Πυραμίδα κι εκείνη μου είπε: Ω, αυτό πρέπει να το δείξεις και στην τάξη. Έτσι το έδειξα στην τάξη και τους άρεσε κατά κάποιο τρόπο, προς έκπληξή μου.

Όταν εγκατέλειψα τη δουλειά του δασκάλου στο κολέγιο αποφάσισα το εξής: Λοιπόν, ξέρεις κάτι; Ας πιάσω τον ταύρο από τα κέρατα κι ας γράψω σε ένα χαρτί μερικές από τις τρελές ιδέες μου. Κάπως έτσι [γελάει] ξεκίνησα με όλα αυτά. Έτσι έγινε.

ΜΡ: Επομένως είσαι σε μεγάλο βαθμό πολυμαθής.

ΤΦ: Έχω πολλά ενδιαφέροντα. Ναι. Δεν θα έλεγα πολυμαθής, αλλά, ναι, έχω ένα μεγάλο φάσμα ενδιαφερόντων. [γελάει]

ΜΡ: Απάντησες ήδη σε μια από τις ερωτήσεις μου, η οποία είχε να κάνει με το γεγονός ότι είναι εμφανές πως κατανοείς πολύ καλά τη φυσική, με την οποία σε έμπλεξαν οι έρευνές σου, αν μπορώ να χρησιμοποιήσω αυτή τη λέξη.

ΤΦ: Ω ναι. Λοιπόν, καθώς μεγάλωνα ήμουν ο κλασσικός σπασίκλας. Με άλλα λόγια, διασκέδαση για μένα όταν ήμουν παιδί ήταν να παίζω με τον λογαριθμικό κανόνα του μπαμπά μου, με καταλαβαίνεις; [γελάει] Αυτό λοιπόν σου δίνει μια ιδέα για το τι άνθρωπος ήμουν… Μου άρεσε πάντα το διάβασμα και μέχρι σήμερα συνεχίζω να ψάχνω και να βρίσκω εργασίες φυσικής στο διαδίκτυο και να τις κατεβάζω και να τις διαβάζω, για να δω τι συμβαίνει. Τέτοιος άνθρωπος είμαι.

ΜΡ: Ε, λοιπόν, καλά κάνεις, επειδή απ’ ότι φαίνεται, απ’ όσα μπορέσαμε να μάθουμε, μιλώντας με κοινούς συναδέλφους, όπως ο Ρίτσαρντ Χόγκλαντ...

ΤΦ: Ωραία.

ΜΡ: …και ο Τζιμ Μαρς, τη συνέντευξη του οποίου πήραμε σήμερα το πρωί, μάθαμε ότι προσφέρεις μια ουσιαστική υπηρεσία στην αλυσίδα πληροφόρησης, κατά πως φαίνεται, δίνοντας στους ερευνητές – που κάνουν ότι περνά από το χέρι τους για να συνθέσουν την ευρύτερη εικόνα της κατάστασης – μερικά πολύ συγκεκριμένα και αναλυτικά στοιχεία που είναι προφανές ότι έχεις όλα τα προσόντα για να έχεις βρει τυχαία. Ίσως όλο αυτό να ακούγεται πολύ αδέξιο. Στην ουσία, ίσως και να τα ακολουθείς εσκεμμένα από τότε που συνειδητοποίησες ότι όντως υπάρχει κάτι για να το ακολουθήσεις.

ΤΦ: Μπορεί.

ΜΡ: Πιστεύεις ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει;

ΤΦ: Ίσως κάτι ανάμεσα σε αυτά τα δύο. Ένα από τα πράγματα που πάντα μου προκαλούσε έκπληξη ήταν… Το ακαδημαϊκό παρελθόν μου είναι ουσιαστικά θεολογικό, και πάντα με άφηνε έκπληκτο το γεγονός ότι πολλές από τις μεθόδους που χρησιμοποιούν οι θεολόγοι είναι παρόμοιες, σε ορισμένες πτυχές τους, με τις μεθόδους που χρησιμοποιούν οι φυσικοί. Κι αυτό μπορεί να ακούγεται ακραία αντίθετο με αυτό που πιστεύει ο περισσότερος κόσμος.

Κοιτάζοντας όμως τα αρχαία κείμενα, ιδιαίτερα τα φιλοσοφικά κείμενα, μου περνούσε πάντα από το μυαλό ότι έβλεπα μια τοπογραφική μεταφορά και όχι κάποιο συγκεκριμένο μεταφυσικό κείμενο. Και όσο πήγαινα πιο πίσω, τόσο πιο προφανής γινόταν αυτή η μεταφορά, μέχρι του σημείου να μπορώ να δημιουργήσω παραστάσεις συγκεκριμένων ιδεών στο κείμενο με τα πρότυπα των παραστάσεων που χρησιμοποιεί η τοπογραφία.

Έτσι, όπως καταλαβαίνεις, σκέφτηκα: Αυτό είναι τελείως τρελό! [γελάει] Έτσι δεν το μοιράστηκα με κανένα. Ενόσω έκανα το διδακτορικό μου, δεν μοιράστηκα αυτή την ιδέα με κανένα, αν με καταλαβαίνεις. Όμως όταν παραιτήθηκα από τη δουλειά του καθηγητή στο κολέγιο, άρχισα να κοιτάζω τα κείμενα με αυτόν τον τρόπο, και να βλέπω… Και το έκανα κρυφά απ’ όλους. Δεν λέω ότι, αν με καταλαβαίνεις, αποφάσισα εντελώς ξαφνικά να κάνω κάτι τέτοιο. Το έκανα κρυφά απ’ όλους για αρκετά χρόνια και κρατούσα σημειώσεις. Αλλά ναι. Ήταν εν μέρει ατύχημα και εν μέρει ένα συνεχές ενδιαφέρον. Επομένως, κάτι ανάμεσα σε αυτά τα δύο.

ΜΡ: Όμως θα πρέπει λογικά να υπήρξε κάτι που να σε κάνει να ακολουθήσεις συγκεκριμένα εκείνο το μονοπάτι του θησαυρού που σε οδήγησε να συνθέσεις πολλά από τα δευτερεύοντα παζλ, όπως το εξής: Τι έκαναν πραγματικά οι Ναζί πριν και κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου...

ΤΦ: Σωστά.

ΜΡ:  …που κανείς άλλος δεν δείχνει να συνειδητοποιεί; Τι ήταν αυτό που σε οδήγησε προς αυτήν την κατεύθυνση; Ποια ήταν τα πρώτα στοιχεία που βρήκες;

ΤΦ: Λοιπόν, αυτό που μου προκαλούσε πάντα έκπληξη και που δεν πιστεύω ότι… Και δεν βάζω καν τον εαυτό μου σε αυτήν την κατηγορία ανθρώπων. Αυτό που πάντα μου προκαλούσε έκπληξη σε σχέση με το είδος της έρευνας που έκαναν οι Ναζί, είναι ότι από τη μία μεριά υπάρχει μια ξεκάθαρα εσωτερισμική, αποκρυφιστική επιρροή και μία μέριμνα που φροντίζει για την εμφάνιση του Ναζιστικού Κόμματος στην κόσμο. Υπάρχει επίσης μια ξεκάθαρα εσωτερισμική και αποκρυφιστική επιρροή που λειτουργεί μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ναζί.

Και ξέρεις, ένα από τα πράγματα που θέλω να τονίσω είναι ότι το Ναζιστικό “Κράτος” με τους Ες-Ες και τον Χάιμριχ Χίμλερ, ευθύνεται για τη δημιουργία της Ανενέρμπε Ντινστ, [σ.τ.μ.: Υπηρεσία Ανενέρμπε] της λεγόμενης Υπηρεσίας Προγονικής Έρευνας...

Αν πας στα αρχεία της Δίκης της Νυρεμβέργης και βρεις την ενημέρωση – θα πρέπει να σκάψεις λιγάκι αλλά στο τέλος θα την βρεις – πρόκειται για μια πολύ μικρή δήλωση, μια διακήρυξη, που την ιδρύει. Όμως ένα από τα πράγματα που συμπεριλαμβάνει σε αυτή τη δήλωση ως στόχο της υπηρεσίας είναι ότι ερευνά όλους αυτούς τους τομείς για πιθανές στρατιωτικές εφαρμογές. Εντάξει;

Έτσι υπάρχει αυτή η επιρροή στην ατμόσφαιρα. Και τότε, από την άλλη μεριά, όπως γνωρίζεις, αφού έχεις προϊστορία στα μαθηματικά και στη φυσική, υπάρχει κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου – ας πούμε από το 1920 ως περίπου του 1931, ’32 – υπάρχει μια σειρά από δημοσιεύσεις των Ενιαίων Θεωριών: ο Καλούζα, ο Αϊνστάιν, ο Έντιγκτον, και ούτω καθεξής. Έτσι υπάρχει κι αυτός ο επιστημονικός αναβρασμός στην ατμόσφαιρα.

Και τότε βέβαια προσθέτεις και τον Γκάμπριελ Κρον στο μείγμα, έναν Ούγγρο, ηλεκτρολόγο μηχανολόγο, ο οποίος λέει: Μισό λεπτό! Ξέρεις, κέρδισε βραβείο στο Πανεπιστήμιο της Λιέγης για μια εργασία στην οποία γράφει: Λοιπόν, εμείς οι ηλεκτρολόγοι μηχανικοί παρατηρούμε όλες αυτές τις ανωμαλίες στα μεγάλα περιστρεφόμενα ηλεκτρικά συστήματα, και μπορούμε να εξηγήσουμε αυτές τις ανωμαλίες ανάγοντάς τις στις Ενιαίες Θεωρίες των ανώτερων διαστάσεων της φυσικής.

Με άλλα λόγια, αν σταματήσεις για μια στιγμή και σκεφτείς τις επιπτώσεις των όσων είπε, θα δεις ότι η τεχνολογία του ηλεκτρικού κυκλώματος, το 1935, προκαλεί ανωμαλίες που μπορούν να εξηγηθούν μόνο με αυτές τις θεωρίες μαθηματικών / φυσικής των ανώτερων διαστάσεων. Σου λέει, με άλλα λόγια: Αυτές οι θεωρίες μπορούν να μηχανοποιηθούν. Μπορεί να μην είναι ολοκληρωμένες θεωρητικά, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι θεωρίες που μπορούν να μηχανοποιηθούν. Κι αυτή είναι μια πολύ σημαντική δήλωση.

ΜΡ: Που την κάνει ιδιαίτερα σημαντική επειδή παντρεύει δύο εντελώς διαφορετικούς κόσμους.

ΤΦ: Ω ναι. Σίγουρα. Ναι.

ΜΡ: Τη μηχανική σε πρακτικό επίπεδο. Και τις δυσνόητες έννοιες στα μαθηματικά.

ΤΦ: Βέβαια. Βέβαια. Και, ξέρεις, ένα από τα πράγματα που μου προκάλεσε έκπληξη… Μόλις πριν λίγο καιρό απέκτησα μερικές από τις εργασίες του Κρον. Πήγα και αγόρασα ένα από τα βιβλία του, μια παλιά έκδοση του οίκου Ντόβερ. Όμως αυτό που κάνει, είναι ότι παίρνει τους λογισμούς της πίεσης και τους χρησιμοποιεί ως μέθοδο για να αναλύσει τις ηλεκτρικές μηχανές.

ΜΡ: Μιλάς για τους λογισμούς πίεσης του Αϊνστάιν από την εργασία του για τα Ενιαία Πεδία του 1928;

ΤΦ: Ναι. Αυτό είναι… Σωστά. Και ένα από τα πράγματα που θα παρατηρήσεις συγκεκριμένα στον Κρον – αν και δεν βγαίνει ξεκάθαρα μπροστά για να σου πει: Τώρα θα σου δείξω πώς δουλεύει η σπείρωση—είναι ότι στηρίζεται σε αυτήν ακριβώς την ιδέα.

Επομένως έχεις αυτά τα δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα να προκαλούν ένα είδος πνευματικού αναβρασμού στη Γερμανία εκείνη την εποχή. Έχεις το ενδιαφέρον για τον εσωτερισμό και τον μυστικισμό, και έχεις κι αυτό το ενδιαφέρον για τις δυσνόητες θεωρίες και τη μηχανική.

Τώρα, πάντα είχα την υποψία ότι υπήρχε κάποιο είδος σύνδεσης ανάμεσα σε αυτά τα δύο. Κι αυτό είναι κατά κάποιο τρόπο αυτό που μου τράβηξε το ενδιαφέρον στην υπόθεση “Καμπάνα”, επειδή η υπηρεσία της Γερμανικής κυβέρνησης που διενεργεί όλες αυτές τις εξωτικές έρευνες είναι ακριβώς οι Ες-Ες.

ΜΡ: Για ποια χρονιά μιλάμε τώρα;

ΤΦ: Καλή ερώτηση. Το ίδιο το πρόγραμμα Καμπάνα, νομίζω ότι μπορεί κανείς να υποστηρίξει πως στην ουσία αρχίζει να παίρνει ιδεολογική μορφή πριν οι Ναζί αναλάβουν την εξουσία, και μπορεί να μιλάμε για τόσο νωρίς όσο το 1924 και το ’25.

ΜΡ: Τόσο νωρίς;

ΤΦ: Τόσο νωρίς. Ο λόγος για τον οποίο το λέω βρίσκεται σε ένα από τα βιβλία μου όπου αναδημοσιεύω ένα δίστηλο άρθρο που παρουσιάστηκε στη Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τζάιτουνγκ, εκεί νομίζω ότι ήταν, γραμμένο από τον ίδιο τον Δρ. Βάλτερ Γκέρλαχ.

Τώρα, ο Βάλτερ Γκέρλαχ, ξέρεις, είναι ένας από τους πιο φημισμένους φυσικούς σε εκείνη την περίοδο της ιστορίας. Έχει πάρει Νόμπελ, ξέρεις… για το περίφημο πείραμα Στερν-Γκέρλαχ.

Σκέφτηκα λοιπόν: Ω θεέ μου! Επειδή το θέμα του σε αυτό το άρθρο ήταν η πιθανότητα μετάλλαξης των στοιχείων, ειδικά σε σχέση με τον υδράργυρο-σε-χρυσό, και το αποκαλεί “νέα αλχημεία”. Κι αυτό με έκανε να μείνω άναυδος. Επειδή καταλαβαίνεις, αυτός είναι το νούμερο ένα, πριν την ανακάλυψη της πυρηνικής σχάσης από τον Ότο Χαν. Εντάξει; Επομένως έχει μια εντελώς διαφορετική ιδέα στο κεφάλι του

ΜΡ: Είναι ένας έξυπνος άνθρωπος, δεν είναι…

ΤΦ: [γελάει] Είναι ένας πολύ έξυπνος άνθρωπος! Ναι. Δεν πρόκειται για ένα κομπάρσο, αν με καταλαβαίνεις. Κι όταν χρησιμοποιεί τη λέξη αλχημεία, είναι ξεκάθαρη. Μέχρι που αναδημοσίευσα το πρωτότυπο Γερμανικό άρθρο, καλοί μου φίλοι, και ύστερα το μετέφρασα, για να καταλάβετε πως αυτά δεν τα βγάζω από το κεφάλι μου.

ΜΡ: Είναι η ίδια λέξη στα Γερμανικά, έτσι δεν είναι;

ΤΦ: Ω ναι. Αλχημεία. Μπορείτε να την δείτε εδώ ακριβώς στο άρθρο. Επομένως, γράφει αυτό το άρθρο και στη συνέχεια, είναι πολύ ξεκάθαρο, κάνει μια τελευταία δήλωση, η οποία, αν με καταλαβαίνεις, λέει: Πρέπει να το ερευνήσουμε περισσότερο και για να το κάνουμε θα χρειαστούμε—τι φαντάζεσαι εσύ—περισσότερα χρήματα. [γελάει] Άρα πρόκειται για μια συνηθισμένη έκκληση ενός επιστήμονα προς την κυβέρνηση. Εντάξει;

ΜΡ: Εντάξει.

ΤΦ: Λοιπόν, ο λόγος για τον οποίο πιστεύω ότι το πρόγραμμα μπορεί να ξεκίνησε εκείνη την εποχή είναι το γεγονός ότι ο Δρ. Βάλτερ Γκέρλαχ συγκεκριμένα, είναι ο επικεφαλής του προγράμματος Καμπάνα για λογαριασμό των Ναζί.

ΜΡ: Εντάξει. Τώρα, Τζο, αναρωτιέμαι αν μπορώ να σε σταματήσω σε αυτό το σημείο, επειδή μπροστά μας έχουμε τα πρώτα δέκα λεπτά μιας πολύ ενδιαφέρουσας ταινία όπου [ο Φάρελ γελάει] κανείς δεν είναι απόλυτα βέβαιος για το τι συμβαίνει σε αυτήν…

ΤΦ: Ναι.

ΜΡ: …αλλά όλοι ενδιαφέρονται να μάθουν.

ΤΦ: Εντάξει.

ΜΡ: Τώρα, για χάρη των θεατών μας, εντάξει; Μιλήσαμε για τον Αϊνστάιν. Για τους λογισμούς πίεσης – κάτι που ακούγεται πολύ δυσνόητο στα μαθηματικά και…

ΤΦ: Μα είναι! [γελάει]

ΜΡ: …κανείς δεν το καταλαβαίνει. Μιλήσαμε για τους Ναζί. Και για κάτι που ονομάζεται Καμπάνα. Επομένως, ποιο είναι το σενάριο αυτής της ταινίας; Για ποιο λόγο θα έπρεπε κάποιος...

ΤΦ: Να δώσει προσοχή σε αυτά που λέμε;

ΜΡ: …να νοιαστεί γι’ αυτήν την εκπληκτική ιστορία;

ΤΦ: Εντάξει. Είναι πολύ απλό. Έχω την πεποίθηση… Για να σας δώσω μια σχετικά σύντομη απάντηση, έχω την πεποίθηση, ότι πρώτον, το πρόγραμμα της ατομικής βόμβας των Ναζί ήταν επιτυχημένο. Τώρα, αυτό που θα κάνω πολύ απλά, είναι να ζητήσω από τους θεατές μας να το αποδεχτούν αυτό ως “δεδομένο” για χάρη της συζήτησης, ώστε να μπορέσω να ορίσω τα πλαίσια της κουβέντας μας. Εντάξει;

Αν κοιτάξει κανείς τη διαβάθμιση του προγράμματος Καμπάνα, οι Ναζί το διαβαθμίζουν στο επίπεδο Κριγκζεντζάιντεντ—[σ.τ.μ: κρίσιμο σε καιρό πολέμου]. Με άλλα λόγια, στο σύστημα διαβάθμισης των πληροφοριών στο Τρίτο Ράιχ, το Καμπάνα είχε εντελώς ξεχωριστή διαβάθμιση και βρισκόταν στην κορυφή του συστήματος, και ήταν το ΜΟΝΑΔΙΚΟ πρόγραμμα στη Ναζιστική Γερμανία που είχε αυτή τη συγκεκριμένη διαβάθμιση. Με άλλο λόγια, πιο ψηλά κι από την ατομική βόμβα. Εντάξει;

Επομένως, με άλλα λόγια, για τους Ναζί η ατομική βόμβα ήταν, αν με καταλαβαίνεις, κάπως “ξεπερασμένη.” [γελάει] Εντάξει; Επομένως, αυτό αποτελεί μια ένδειξη για τη σημασία του. Όμως, αν κοιτάξεις τη φυσική που προσπαθούν να διερευνήσουν, πιστεύω ότι ερευνούν τον συγκεκριμένο τομέα για τρία πράγματα – με σκοπό να κατορθώσουν τρία πράγματα.

Νούμερο ένα, θέλουν να απελευθερώσουν τη Γερμανία από την ενεργειακή εξάρτηση που έχει απέναντι στις ξένες δυνάμεις και στα ξένα πετρέλαια. Έτσι, με άλλα λόγια, κάνουν έρευνες για τη λεγόμενη ενέργεια “μηδενικού σημείου”. Εντάξει;

Νούμερο δύο, οι ίδιοι κανόνες φυσικής που αναγνωρίζουν, είναι ένα είδος μέσου διαφυγής ή αλλιώς ένα παράθυρο προς την ανεπτυγμένη προώθηση με τη βοήθεια πεδίων, ή προς την αντί-βαρύτητα αν θέλετε να το πείτε έτσι.

Και το τρίτο πράγμα φυσικά, επειδή οι Ναζί είναι οι Ναζί, είναι το ότι θέλουν να εφαρμόσουν αυτούς τους κανόνες φυσικής μέσω της μηχανικής σε ένα όπλο. Και βέβαια εδώ έχουμε να κάνουμε με τη φυσική που, και πάλι, μπορεί να αλλάξει την υφή του χωροχρόνου, τοπικά.

ΜΡ: Εντάξει. Τώρα, ας κάνουμε ξανά μια μικρή σύνοψη πριν μπούμε σε ακόμα πιο πολλές λεπτομέρειες.

ΤΦ: Βεβαίως.

ΜΡ: Το θέμα που μας απασχολεί εδώ, είναι το γεγονός ότι συνέχισες την ερευνητική κατεύθυνση που ξεκίνησε ο…

ΤΦ: Ιγκόρ Βιτκόφσκι.

ΜΡ: …ο Νικ Κουκ και ο Ιγκόρ Βιτκόφσκι. Αυτό το πράγμα που ονομάζεται… μια και δεν έχουμε κάποια καλύτερη λέξη για να το εκφράσουμε Η Καμπάνα των Ναζί. Δεν ξέρουμε πώς το ονόμαζαν εκείνοι, ξέρουμε;

ΤΦ: Λοιπόν, στην πραγματικότητα το ονόμαζαν Ντι Γκλοκ.

ΜΡ:  Ντι Γκλοκ.

ΤΦ: Και είχαν μία ακόμα κωδικοποιημένη ονομασία γι’ αυτό: Ντερ Μπίνενστοκ—το μελίσσι...

ΜΡ:  Το μελίσσι.

 ΤΦ: …εξαιτίας του ήχου που έβγαζε. Όμως ένα από τα πραγματικά ονόματα του προγράμματος ήταν Σχέδιο Κρόνος, ή Σχέδιο Χρόνος. Τώρα, πολύς κόσμος πετάγεται στο συμπέρασμα ότι, λίγο ως πολύ, προσπαθούσαν να κατασκευάσουν μια μηχανή του χρόνου. Ε λοιπόν, όχι. Αυτό είναι… Ο χρόνος έχει σχέση, επειδή, και πάλι, προσπαθούσαν να χρησιμοποιήσουν στρεβλώσεις για να αποκτήσουν τη δυνατότητα να αλλάξουν την υφή του χωροχρόνου.

ΜΡ: Τι είναι οι στρεβλώσεις;

ΤΦ: Ναι. Τι είναι οι στρεβλώσεις. Ο τρόπος με τον οποίο μου αρέσει να το εξηγώ έχει απλά ως εξής: Αν πάρεις ένα κουτάκι αναψυκτικού και αδειάσεις το αναψυκτικό από το εσωτερικό του και στη συνέχεια το περιστρέψεις σαν να είναι πετσέτα για τα πιάτα, έχεις αυτήν την αντίστροφη προς τη φορά του ρολογιού κίνηση, ενώ το κουτί περιστρέφεται και διπλώνεται και προκαλεί πτυχές στην επιφάνεια. Τότε μπορείς να σπρώξεις τα άκρα του πιο κοντά το ένα με το άλλο. Αυτή είναι λοιπόν η απλοϊκή αναπαράσταση που χρησιμοποιώ για τα αποτελέσματα των στρεβλώσεων. Και το κουτί του αναψυκτικού αναπαριστά τον χωροχρόνο, εντάξει;

Τώρα, αυτό που έκαναν… Πιστεύω ότι τελικά, για τους Ναζί, σκοπός ήταν να το μετατρέψουν σε όπλο. Και βέβαια – και το λέω αυτό ξανά και ξανά στις συνεντεύξεις μου – αν έχεις να κάνεις με μια τεχνολογία που έχει τις προοπτικές να ελέγξει μηχανικά τον χωροχρόνο, αυτό σημαίνει ότι αν την μετατρέψεις σε όπλο, το πιο πιθανό είναι να αποκτήσεις ένα όπλο που θα έκανε τη βόμβα υδρογόνου να μοιάζει με βεγγαλικό.

Μπορεί αληθινά να συντρίψει τον πλανήτη αν έχεις την κατάλληλη μηχανική από πίσω, αν αναπτύξεις τα κατάλληλα συστήματα ενέργειας και ούτω καθεξής, αν με καταλαβαίνεις. Και αυτό με τη σειρά του… το ίδιο ακριβώς πράγμα θα σε οδηγήσει και στην ενέργεια μηδενικού σημείου, επομένως ορίστε και η ενέργεια που χρειάζεσαι για να το πετύχεις, [γελάει] με καταλαβαίνεις;

ΜΡ: Και υπάρχουν μερικοί πολύ έξυπνοι επιστήμονες εκείνη την εποχή.

ΤΦ: Ω ναι! Βέβαια.

ΜΡ: Κάποιος θα μπορούσε πραγματικά να πει, “οι καλύτεροι που έχει να επιδείξει ο κόσμος”, δεν θα το έλεγες;

ΤΦ: Θα το έλεγα. Και πάλι, ξέρεις, γι’ αυτόν τον λόγο προλογίζω τα σχόλιά μου αναφέροντας την ατομική βόμβα, επειδή ο μεταπολεμικός θρύλος των Συμμάχων, όπως μου αρέσει να τον λέω, είναι φυσικά ότι οι Γερμανοί ήταν οι μαστροχαλαστές των πυρηνικών, αν με καταλαβαίνεις. Κι ότι δεν είχαν αρκετό ανθρώπινο δυναμικό. Κι ότι δεν είχαν αρκετά χρήματα, και όλες αυτές τις χαρούμενες ανοησίες που διαβάζεις στα βιβλία.

Λοιπόν, για μένα αυτή η θεωρία δεν βγάζει νόημα. Και έχεις δίκιο σε αυτό που λες. Είχαν τον Χάιζενμπεργκ. Είχαν τον Χάρτεκ. Μιλάμε για ανθρώπους που δεν είναι κομπάρσοι σε καμία περίπτωση. Επομένως, αυτό που έκαναν οι Γερμανοί… Και θέλω να τονίσω εδώ την κρισιμότητα της αιτίας χάρις στην οποία ο Ναζισμός μπόρεσε να γίνει η ιδεολογική μήτρα για κάτι τέτοιο, επειδή, φυσικά, ο Ναζισμός είχε απαγορέψει την “Εβραϊκή φυσική”. Με άλλα λόγια: τη Σχετικότητα. Μέχρι που αντιμετώπισαν και ιδεολογικές δυσκολίες με κάποιες έννοιες της κβαντικής μηχανικής, επειδή αυτές στηρίζονταν σε υπερβολικό βαθμό στη στατιστική. Στηρίζονταν πολύ στις πιθανότητες. Δεν ήταν αρκετά αιτιοκρατικές σύμφωνα με ένα κομμάτι της ιδεολογίας των Ναζί.

Αυτό που αφήνεται να εννοηθεί, όμως, στην κλασσική ιστορία, είναι ότι στο εσωτερικό της Ναζιστικής Γερμανίας υπήρξε απόλυτη καταστολή των επιστημονικών μεθόδων και μια αδιέξοδος στη φυσική. Όμως πιστεύω πως αν κοιτάξει κανείς στο σήμερα, εκατό χρόνια μετά τη Σχετικότητα, θα δει ότι όντως η φυσική έχει πλέον φτάσει σε αδιέξοδο. Αυτό το δόγμα ακριβώς επικρατεί σήμερα.

Αυτό που πιστεύω πως έκανε στην πραγματικότητα ο Ναζισμός, είναι ότι απελευθέρωσε αυτούς τους ανθρώπους με συγκεκριμένο τρόπο, ώστε να σκεφτούν πέρα από τα όρια, κι ότι όλη αυτή η αντισυμβατική σκέψη εμφανίστηκε στο εσωτερικό των Ες-Ες. Και το σημείο καμπής που ενεργοποίησε όλες αυτές τις αποκαλύψεις στη σύγχρονη εποχή – ο λόγος για τον οποίο μαθαίνουμε γι’ αυτά σήμερα – είναι ακριβώς η Ενοποίηση της Γερμανίας. Γιατί;

ΜΡ: Σωστά.

ΤΦ: Επειδή όταν η Ανατολική Ζώνη υποχρεώθηκε με το πιστόλι στον κρόταφο να παντρευτεί τη Δυτική Γερμανία… κι αυτός είναι ο ακριβής τρόπος για να το περιγράψω. Μόλις συνέβη αυτό, όλες οι παλιές εγκαταστάσεις των Ες-Ες στην Ανατολή Ζώνη – μερικές από τις οποίες ήταν άγνωστες ακόμη και στους Σοβιετικούς, αν με καταλαβαίνεις. Οι Ες-Ες τις ανατίναξαν και οι Σοβιετικοί δεν μπήκαν στον κόπο να μπουν στο εσωτερικό τους. Οι Γερμανοί επέστρεψαν εκεί πέρα κι έψαξαν όλα αυτά τα πράγματα, και είδαν ότι αυτές οι εγκαταστάσεις δεν είχαν καμία εμφανή σχέση με τις ρουκέτες ή με τα αεριωθούμενα αεροσκάφη ή με τα δηλητηριώδη αέρια, αν με καταλαβαίνεις, δεν είχαν σχέση με όλα τα άλλα πράγματα που έκαναν. Κι έτσι άρχισαν να αναρωτιούνται: Τι συμβαίνει εδώ πέρα;

Και τότε βέβαια ο Ιγκόρ βρήκε εκείνες τις πολύ περίεργες εγκαταστάσεις που έμοιαζαν με θάμνο στο Λουντβικόβιτσε, νομίζω στην Πολωνία, όπου κάποτε ήταν το Λούντβιγκσντορφ, κι αναρωτήθηκε: Μα τι είναι αυτό; [γελάει] Με καταλαβαίνεις; Για ποιο λόγο βρίσκεται αυτό εδώ πέρα;

Και φυσικά αυτό απελευθέρωσε ένα χείμαρρο αποδιαβάθμισης. Αυτό ενεργοποίησε μια σειρά από ανθρώπους που βγήκαν μπροστά προερχόμενοι από την Ανατολική Ζώνη, οι οποίοι είχαν πλέον τη δυνατότητα να μιλήσουν γι’ αυτά που είδαν, γι’ αυτά που παρατήρησαν. Έτσι αποκαλύφθηκε μια φανταστική πληθώρα πληροφοριών.

ΜΡ: Έχει πολύ ενδιαφέρον αυτό που λες για το… Ας εκφράσω διαφορετικά αυτό που λες: Το χωνευτήρι της κρατικής υποστήριξης και της κρατικής ατζέντας ήταν ένα τέλειο σύστημα στήριξης ενός επιστήμονα που χρειαζόταν τη χρηματοδότηση και το κίνητρο…

ΤΦ: Και την ικανότητα να σκεφτεί πέρα από συμβάσεις.

ΜΡ: …και όλους τους πόρους για να πάει να παίξει με τα παιχνιδάκια του και να κάνει ότι θέλει να κάνει πραγματικά κάθε επιστήμονας, να εφεύρει κάτι τρελό…

ΤΦ: [γελάει] Ναι! Ακριβώς!

ΜΡ: …που να δουλεύει κιόλας.

ΤΦ: Έτσι είναι ακριβώς.

ΜΡ: Κι αυτό που θα σκέφτονται ήδη πολλοί θεατές μας είναι περίπου αυτό… θα σκέφτονται: Wait a minute! Μισό λεπτό! Αυτό είναι ακριβώς ότι συμβαίνει στο Λος Άλαμος και στη Χιούζ εντ Σάντια και στα Μπελ Λαμπς σήμερα.

ΤΦ: Α-χα! Ναι. Σωστά. Ναι!

ΜΡ: Σε κάποια άλλη εποχή και υπό ένα διαφορετικό Ράιχ—[ο Φάρελ γελάει]—όπως θα έλεγε ο Τζιμ Μαρς.

ΤΦ: Ναι. Δεν θα έλεγα ότι διαφωνώ ούτε με εκείνον! [γελάει]

ΜΡ: Όμως αυτό που πιστεύω επίσης ότι λες, παρά το ότι παίρνω το ρίσκο να βάλω λόγια στο στόμα σου, είναι ότι αν θέλουμε να καταλάβουμε αυτά τα πράγματα που μόλις ανέφερες, τότε πρέπει να πάμε πίσω σε εκείνο ακριβώς το μονοπάτι εγγράφων που ακολούθησες κι εσύ, επειδή αυτά που βλέπουμε σήμερα είναι ο απόγονός τους. Σωστά;

ΤΦ: Ναι. Η Ναζιστική Γερμανία είναι, ξέρεις, ένα παράξενο κράτος αν εξετάσεις τις επιπτώσεις που προκάλεσε στην επιστήμη, επειδή…

Ας πάμε πίσω σε εκείνο το τμήμα των Ες-Ες που οργάνωσε ο Χίμλερ. Λένε λοιπόν: Εντάξει, βγείτε έξω και κάντε έρευνες πάνω στην κληρονομιά των Αρίων – αν παρατηρήσουμε το κράτος των Ναζί και πάμε πίσω σε αυτό που οργανώνει ο Χίμλερ σε εκείνο το τμήμα – τους λένε: Λοιπόν. Βγείτε έξω και ερευνήστε όλες τις πτυχές της αρχαίας κληρονομιάς των Αρίων. Αλλά οι διαταγές για την αποστολή αυτή έχουν αρκετό εύρος την εποχή που τους αναθέτουν την αποστολή.

Βασικά έχεις μπροστά σου ένα τμήμα του κράτους των Ναζί που δημιουργήθηκε με συγκεκριμένο σκοπό, να ερευνήσει τον εσωτερισμό, τον αποκρυφισμό, τα απόκρυφα, ή όπως αλλιώς θες να ονομάσεις την αρχαία παράδοση, εντάξει; Με συγκεκριμένο σκοπό, τις στρατιωτικές εφαρμογές.

ΜΡ: Αυτό μας θυμίζει ανατριχιαστικά για ακόμα μια φορά τα όσα ακούμε να συμβαίνουν σε συγκεκριμένες περιοχές της Αμερικής σήμερα.

ΤΦ: Ναι! Σωστά. Αλλά εδώ, αυτό που τονίζω εδώ, κι αυτό που κατά κάποιο τρόπο θέλω να συνδέσω με όσα λες εσύ, είναι ότι αυτή είναι η πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία που μια σημαντική παγκόσμια δύναμη επενδύει σημαντικούς οικονομικούς πόρους και ανθρώπινο δυναμικό για να το πετύχει. Και είναι πολύ, πάρα πολύ ξεκάθαρο, αν με καταλαβαίνεις, στην περίπτωση της Ναζιστικής Γερμανίας. Έχουμε λοιπόν αυτό το τσουκάλι, αυτό το χωνευτήρι, που, αν με καταλαβαίνεις…

Θα ακολουθήσω την ακριβώς αντίθετη μεθοδολογία από αυτή που θα ακολουθούσε ένας κλασσικός πανεπιστημιακός ιστορικός στο ζήτημα της φυσικής των Αρίων. Γνωρίζουμε ποιες είναι οι αποτυχίες της. Άλλωστε, είναι χειροπιαστές. Είναι όντως χειροπιαστές. Όμως ο λόγος για τον οποίο δεν γνωρίζουμε για τις επιτυχίες της, και ο λόγος για τον οποίο μαθαίνουμε γι’ αυτές μόλις τώρα, δεν είναι μόνο η Ενοποίηση της Γερμανίας, αλλά και επειδή ακριβώς αυτό το χωνευτήρι ήταν στα Ες-Ες. Ήταν όλα απόρρητα. Ήταν επίσης πολύ σκοτεινά.

Αλλά ναι, με το να τους απελευθερώσουν από τη λεγόμενη “Εβραϊκή φυσική”, αυτό που λένε στην πραγματικότητα είναι το εξής: Θέλουμε να σκεφτείτε χωρίς συμβάσεις. Θέλουμε να βρείτε ένα εντελώς διαφορετικό παράδειγμα φυσικής. Κι αν μπορεί αυτή να μηχανοποιηθεί, [χειροκροτεί] τότε μη διστάζετε.

ΜΡ: Εντάξει. Τώρα, το ενδιαφέρον είναι ότι μόλις την προηγούμενη εβδομάδα μιλήσαμε με τον Πίτερ Λεβέντα. Τον ξέρεις; Ξέρεις τη δουλειά του;

ΤΦ: Ω ναι. Ναι. Τον ξέρω τον Πίτερ.

ΜΡ: Ήμασταν κατενθουσιασμένοι που του μιλήσαμε και, φυσικά, μιλάμε για κάποιον που…

ΤΦ: Ω ναι.

ΜΡ: …είναι ερευνητής εγγράφων σαν κι εσένα. Και μας περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο έφτασε στον πολύ φημισμένο αρχειοφύλακα, τον Δρ. Βολφ…

ΤΦ: Ωραία. Ναι.

ΜΡ: …ο οποίος του έδειξε τα αρχεία της Ανενέρμπε των Ες-Ες.

ΤΦ: Πω-πω, φίλε μου! [γελάει]

ΜΡ: Κι αυτό που μας είπε είναι ότι του έπεσε το σαγόνι. Ποτέ δεν ήξερε ότι υπήρχε κάτι τέτοιο. Μας φαίνεται πολύ ενδιαφέρον που κι εσύ έπεσες στην ίδια λαγουδότρυπα. Κι αυτό που θα ήθελα πάρα πολύ να σε ρωτήσω σχετικά με αυτό – αν δεν σε παρασύρει μακριά από τον ειρμό των σκέψεών σου – είναι το εξής: Ποια είναι η σχέση ανάμεσα σε αυτή τη σκληρή, αλλά ευφυέστατη και αντισυμβατική φυσική, και στον μυστικισμό;

ΤΦ: Νομίζω… Για ακόμα μία φορά, αν πας πίσω στα σχόλια με το οποία ξεκίνησα, νομίζω ότι αν πας αρκετά πίσω στο παρελθόν και κοιτάξεις συγκεκριμένα είδη κειμένων, όπως για παράδειγμα, το Ερμέτικα, εντάξει; Αν τα διαβάσεις χωρίς την τυπική ακαδημαϊκή προσέγγιση, αλλά με τα γυαλιά της μεταφυσικής στα μάτια σου, αν διαβάσεις αυτά τα κείμενα όπως θα τα διάβαζε ένας τοπογράφος – όπως ένας μαθηματικός, ή ακόμα κι όπως ένας μηχανικός υλικών, καταλαβαίνεις, όπως θα διάβαζε ένας τέτοιος αυτά τα κείμενα, αυτό που πετάγεται μπροστά σου είναι μια έκδηλη μεταφορά ενός φυσικού διάμεσου που γεννά πληροφορίες. Πρόκειται για μια πολύ σύγχρονη ιδέα. Στην πραγματικότητα, είναι τόσο σύγχρονη, καταλαβαίνεις, που αρχίζει να εμφανίζεται στη Σοβιετική Ένωση τη δεκαετία του 1970 και αρχίζει κατά κάποιο τρόπο να εξαπλώνεται από εκεί. Όλα αυτά τα πράγματα ξεπετάχτηκαν από τη Σοβιετική Ένωση.

Με άλλα λόγια, εκείνη την εποχή – την εποχή του Ερμέτικα—έχουμε να κάνουμε με ένα κείμενο που έχει, μέσες άκρες, ηλικία περίπου 2.000 ετών, επομένως… Όμως πρόκειται για ένα Αιγυπτιακό κείμενο παρά το γεγονός ότι είναι γραμμένο στα Ελληνικά. Η προέλευσή του είναι ξεκάθαρα Αιγυπτιακή, εντάξει; Άρα είναι πολύ παλιό και παρόλα αυτά περιέχει μια έκδηλα εξειδικευμένη μεταφορά φυσικής.

Αυτό ήταν που πετάχτηκε μπροστά στα μάτια μου, ξέρεις, όταν διάβαζα εκείνα τα κείμενα. Δεν φταίει το γεγονός ότι αναζητούσα, θεωρητικά, Πλατωνικές Σταθερές, αν με καταλαβαίνεις, την καρέκλα όλων των καρεκλών και το άλογο όλων των αλόγων. Όχι. Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν πετάχτηκε μπροστά στα μάτια μου. Ο Πλάτωνας μιλάει για την τοπογραφία. Μιλάει για συνηθισμένες επιφάνειες με συνηθισμένα σχήματα, εντάξει; Το βλέπω αυτό λοιπόν, κι έπειτα μελετώ τους Ναζί, βλέπω πως κι εκείνοι ανακαλύπτουν τις ίδιες θεωρίες με εμένα, ουσιαστικά στις δεκαετίες του ’20 και του ’30, οι οποίες εξετάζουν το φυσικό διάμεσο ως μια πραγματικότητα που μπορεί να μηχανοποιηθεί. Με άλλα λόγια, χρησιμοποιούν αυτά τα κείμενα ως ένα διάμεσο που γεννά πληροφορίες. Επομένως… Και πάλι, το κλειδί για τη δημιουργία σταθερών πληροφοριών είναι η περιστροφή, εντάξει; Οι στρεβλώσεις και ούτω καθεξής.

Σκέφτομαι λοιπόν: Αυτό μοιάζει να είναι ακριβώς αυτό που βλέπουμε στο πρόγραμμα Καμπάνα. Κατά κάποιο τρόπο κυνηγούν αυτήν την ιδέα της φυσικής. Κι ένα από τα πράγματα που μου ήρθαν στο μυαλό και κατά κάποιο τρόπο έκανε τη σύνδεση ξεκάθαρη είναι το εξής…

Στο βιβλίο μου, Η Φιλοσοφική Λίθος, αναφέρομαι σε έναν τύπο που λεγόταν “ο Ρασπούτιν του Χίμλερ” – αν μπορείς φαντάσου [γελάει] τον Χάινριχ Χίμλερ να έχει ένα προσωπικό Ρασπούτιν! Λοιπόν αυτός ο τύπος είναι ο Καρλ Μαρία Βίλιγκουτ. Εντάξει; Έχει μια σειρά από ψευδώνυμα με τα οποία έγραψε μελέτες εσωτερισμού. Όμως η βασική του ιδέα είναι ότι ολόκληρο το σύμπαν γεννιέται ύστερα από την τριβή ανάμεσα σε δύο σπείρες με αντίθετη περιστροφή που δημιουργούν το “Κοσμικό Αυγό”. Εντάξει;

Και μόλις το είδα αυτό σκέφτηκα: Ω θεέ μου! Επειδή φυσικά στην Καμπάνα, αν με καταλαβαίνεις – την οποία εκλογικεύω ως ένα είδος υπέρ-διαστασιακής συσκευής στρεβλώσεων της φυσικής – έχεις αυτά τα δύο τύμπανα που περιστρέφονται αντίθετα το ένα από το άλλο, τα οποία τοποθετούνται σε υγρό υψηλής πυκνότητας, που με τη σειρά του θεωρώ ότι είναι πολύ πιθανό να περιέχει κάποιο ισομερές ανάμεσα στα συστατικά του. Και βέβαια ισομερές είναι ένα από αυτά τα ισότοπα υψηλής περιστροφής, του οποίου αν αφαιρέσεις τη διέγερση, μπορεί να απελευθερώσει τεράστιες ποσότητες ενέργειας.

Λοιπόν, έχω μπροστά μου αυτά τα δύο τύμπανα που περιστρέφονται αντίθετα το ένα από το άλλο και σκέφτομαι: Ορίστε λοιπόν η φυσική που εφαρμόζουν και ορίστε κι αυτά τα αντικείμενα αντίθετης περιστροφής. Κι εκεί πέρα, ο Ρασπούτιν του Χίμλερ λέει: Λοιπόν, όλα αυτά προκύπτουν από τα δύο συστήματα που περιστρέφονται αντίθετα. Καταλαβαίνεις; Επομένως, πιστεύω ξεκάθαρα, ότι υπήρξε μια ιδεολογική κουλτούρα στα Ες-Ες που, αντί να καθυστερήσει την επιστημονική πρόοδο, στην ουσία την ώθησε να αναζητήσει όλα αυτά τα υπέρ-διαστασιακά ζητήματα.

ΜΡ: Στην ουσία τους πρόσφερε μια ώθηση στην έμπνευσή τους.

ΤΦ: Ναι. Ναι, ακριβώς. Και, ξέρεις, η… τελευταία πρόκα στο φέρετρο, κατά την άποψή μου, είναι πως αν κοιτάξεις την ίδια τη σβάστικα, αν με καταλαβαίνεις, και την δεις όχι τόσο ως το εταιρικό λογότυπο του Ναζιστικού Κόμματος αλλά ως ένα ιδεόγραμμα όλης αυτής της ιδέας της φυσικής…

ΜΡ: Μοιάζει με διανυσματικό διάγραμμα.

ΤΦ: Ναι. Μοιάζει με διανυσματικό διάγραμμα. Ακριβώς. Ξέρεις, έχουμε ένα υποσύστημα περιστροφής, έχουμε ένα υποσύστημα στρέβλωσης, και τα βάζεις αυτά τα δύο μαζί και περιστρέφεις αυτό το πράγμα, και να μπροστά σου οι παράλληλες μεταφορές στον λογισμό στρέβλωσης… ορίστε λοιπόν, αν με καταλαβαίνεις, [γελάει] έχεις βρει τον δρόμο σου.

Κέρι Κάσιντι (ΚΚ): Κατά μία έννοια, αυτό το σύμβολο προέρχεται από την Ινδία.

ΤΦ: Μα βέβαια. Ναι.

ΚΚ: Στην πραγματικότητα πήγαν πίσω στην αρχική έννοια του συμβόλου και την εξέλιξαν, επειδή υποτίθεται πως ήταν…

ΤΦ: Ναι. Το βρήκες. Το βρήκες! Ακριβώς! Φαντάσου λοιπόν, αν μπορείς, τον Βάλτερ Γκέρλαχ να δέχεται αμφισβήτηση. Ας υποθέσουμε ότι το πρόγραμμα έχει ήδη ξεκινήσει όταν οι Ναζί καταλαμβάνουν την εξουσία. Ο Γκέρλαχ έχει εκπληρώσει την επιθυμία του. Έχει πάρει χρηματοδότηση από την κυβέρνηση Βάιμαρ, και κάνει τα πειράματα του με τις περιστροφές, εντάξει; Έχει ενθουσιαστεί με τον περιστροφικό και τον μαγνητικό συντονισμό και με τη βαρύτητα. Αλληλογραφεί με τον Αυστριακό φυσικό, τον Θίρινγκ. Ξέρετε, του Φαινομένου Λανς-Θίρινγκ. Η βραδύτητα των δορυφόρων και όλα τα σχετικά. Αυτό ήταν το θέμα του.

Φαντάσου λοιπόν τους Ναζί να εμφανίζονται και να λένε: Λοιπόν, Καθηγητά Γκέρλαχ, θα σταματήσουμε το σχέδιό σου. Μας φαίνεται πολύ ύποπτο. Ασχολείται με τομείς με τους οποίους εμείς δεν θέλουμε να ασχοληθούμε. Δεν εκφράζει την ιδεολογία μας. Έτσι, το μόνο που πρέπει να κάνει ο Γκέρλαχ είναι να πει: Μα Χερ Χίμλερ, αυτό που κάνω βρίσκεται ακριβώς εκεί, στο περιβραχιόνιό σου. Τους έχει γοητεύσει αμέσως, κατά μία έννοια! [Ο Μπιλ γελάει]

Και βέβαια έχεις δίκιο. Επειδή το άλλο που πρέπει να αναφέρω για την Καμπάνα σε σχέση με την Ινδία, είναι ότι το Ζέρουμ 525 που τοποθετούν μέσα στη συσκευή, το οποίο περιστρέφεται… Λοιπόν, νούμερο ένα, είναι υγρό. Νούμερο δύο, έχει μεγάλη πυκνότητα. Νούμερο τρία, έχει κάπως καστανοκόκκινο-βιολετί χρώμα, εντάξει; Είναι πολύ πυκνό.

Σκέφτομαι το εξής λοιπόν: Ένα υγρό μέταλλο. Υδράργυρος. Επομένως, το ένα στοιχείο είναι μάλλον ο υδράργυρος. Και υπάρχει και η σχέση με την Ινδία. Επειδή όπως γνωρίζετε φυσικά, στα κείμενα της βιμάνα υπάρχουν αναφορές σε υδραργυρικούς στροβίλους. Και, για να συμπληρώσω κάτι τελευταίο, ο υδράργυρος είναι κατά κάποιο τρόπο ιδανικός αν σκοπεύεις να χρησιμοποιήσεις πλάσμα σε αυτό το πράγμα.

Και επιπλέον, υπάρχουν και αστροφυσικοί στη Γερμανία – όπως ο Χόιτερμανς – που κοιτάζουν τον ήλιο και σκέφτονται: Εντάξει, υπάρχει πυρηνική τήξη εκεί πάνω. Κι έχουν ήδη παρατηρήσει ότι ο ήλιος περιστρέφεται αλλά το πλάσμα περιστρέφεται με διαφορετική ταχύτητα, κι έτσι έχεις αυτήν την “διαφορική περιστροφή” όπως την αποκαλούν, αλλά βέβαια αυτή είναι μόνο μια όμορφη λέξη, το θέμα είναι ότι περιστρέφονται με διαφορετικές ταχύτητες. Κι όλα αυτά τα συνθέτουν στη συγκεκριμένη συσκευή.

ΚΚ: Τι σχέση έχουν τα βιμάνα; Που στην ουσία ήταν ιπτάμενοι δίσκοι εκείνη την εποχή; Πιστεύεις πως από εκεί πήραν την ιδέα;

ΤΦ: Από εκείνα τα αρχαία κείμενα; Ας το θέσω διαφορετικά: Δεν πιστεύω ότι είναι καν απαραίτητο να πούμε πως αυτά ήταν το κίνητρό τους. Παρόλα αυτά, στην κουλτούρα των Ες-Ες που διεξάγουν αυτή την έρευνα, υπάρχει ένα τμήμα, το Ανενέρμπε, που διαβάζει αυτά τα κείμενα και τα δίνει στους επιστήμονες για να τα αναλύσουν. Και οι επιστήμονες τα βλέπουν και λένε: Ω, τι ενδιαφέρον που είναι αυτό!

Άλλωστε ο Καθηγητής Γκέρλαχ τα μελετούσε αυτά. Κέρδισε Βραβείο Νόμπελ επειδή μελέτησε πτυχές αυτού του είδους της φυσικής, κι από τότε τα μελετά και τα διερευνά. Και συνθέτουν αυτά τα δύο στοιχεία μαζί. Πιστεύω πως αυτό συνέβη στη Ναζιστική Γερμανία. Κάνουν την πρώτη προσπάθεια, κατά μία έννοια, να επιστρέψουν σε αυτά τα αρχαία κείμενα και λένε ότι περιέχουν μια επιστημονική μεταφορά, και επομένως μια τεχνολογία. Και σήμερα πλέον έχουμε αυτά τα έγγραφα και μπορούμε να το διακρίνουμε. Ας προσπαθήσουμε να το ανακατασκευάσουμε.
Αυτό είναι πολύ κρίσιμο επειδή σημαίνει ότι έχουν επίσης δει – κι αυτό, ξανά, είναι μέρος των ιδεολογικών πιστεύω των Ναζί – ότι υπήρξε ένας ιδιαίτερα ανεπτυγμένος αρχαίος πολιτισμός. Έτσι κατά μία άλλη έννοια, ναι, προσπαθούν να ανακατασκευάσουν αυτά τα πράγματα. Υπό αυτή την έννοια είναι κατά κάποιο τρόπο η ανάσταση της Ατλαντίδας.

ΚΚ: Επομένως μελετούν τις Αιγυπτιακές πυραμίδες και τις σφραγίδες των Σουμέριων…

ΤΦ: Τα πάντα μελετούν. [γελάει]

ΚΚ: …και βρίσκουν διάφορα στοιχεία.

ΤΦ: Ω ναι! Φυσικά και το κάνουν, το ξέρεις…

ΜΡ: Επειδή την ίδια ακριβώς εποχή διοργανώνουν αποστολές σε όλο τον κόσμο και προσπαθούν να πάρουν στα χέρια τους…

ΤΦ: Ω ναι.

ΜΡ: …ότι μπορούν.

ΤΦ: Ω ναι.

ΜΡ: Ότι θα μπορούσε να τους δώσει στοιχεία γι’ αυτό, σωστά;

ΤΦ: Ναι, υπό αυτή την έννοια, ακολουθούν την ιδέα ενός αρχαίου πολιτισμού για τον οποίο προσπαθούν να βρουν στοιχεία. Γνωρίζεις την αποστολή Σάφερ του ’39-’39 στο Θιβέτ.

ΜΡ: Ναι.

ΤΦ: Εντάξει. Λοιπόν, ο Χίμλερ ήταν ο αποκλειστικός χορηγός της. Αυτό που βρίσκω ενδιαφέρον στην υπόθεση, πέρα από την έντονη επιρροή του Βρετανού Ράγια στο Θιβέτ, είναι ότι οι Ναζί όχι μόνο κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση στην Ποτάλα από αυτές τις περιοχές. Έφυγαν από το Θιβέτ με ένα ολόκληρο αντίγραφο – όπως αποδεικνύει η έρευνα του Πίτερ Λεβέντα – ένα ολόκληρο αντίγραφο του Κανγκσούρ. Αυτού του αρχαίου Θιβετιανού έπους που υποτίθεται ότι αναφέρεται σε αυτόν τον ιδιαίτερα ανεπτυγμένο πολιτισμό. Και καταφέρνουν να επιστρέψουν στη Γερμανία με αυτό.

ΜΡ: Και γνώριζαν τη σημασία του.

ΤΦ: Ω ναι, φυσικά και τη γνώριζαν, εννοείται ότι τη γνώριζαν.

ΚΚ: Επομένως ένα μέρος της τεχνολογίας τους μπορεί να προερχόταν και από το Θιβέτ;

ΤΦ: Πιστεύω ότι ένα μέρος της τεχνολογίας τους πρέπει να προερχόταν από εκεί… Ένα μέρος των θεωριών τους δεν γίνεται να μην προέρχεται από τη μελέτη αυτών των κειμένων και από τη μελέτη όλων αυτών των ιδιαίτερα δυσνόητων θεωριών της φυσικής. Αυτές τις συνέθεσαν μαζί επειδή σε ορισμένα σημεία τους ταίριαζαν τόσο αρμονικά μεταξύ τους που είναι εντυπωσιακό. Ξέρετε, δεν τόλμησα ποτέ να γράψω κάτι γι’ αυτά όταν ήμουν καθηγητής. [γελάει] Γι’ αυτό περίμενα μέχρι να βγω από εκεί μέσα. Τώρα θα τα γράψω όλα.

ΜΡ: Το ελάχιστο που μπορεί κανείς να πει για όλα αυτά είναι ότι αποτελούν το έργο μιας διαισθητικής ιδιοφυΐας.

ΤΦ: Ναι, εγώ…

ΜΡ: Αυτό είναι το λιγότερο που μπορεί να πει κανείς.

ΤΦ: Αυτό είναι το λιγότερο που μπορεί να πει κανείς. Και πάλι, το γεγονός ότι υπάρχει μια οργανωμένη υπηρεσία της κυβέρνησης – και μάλιστα μυστική – που κάνει κάτι τέτοιο, σημαίνει ότι όλο το σχέδιο είναι οργανωμένο.

ΜΡ: Ναι!

ΤΦ: Και αυτό, κατά τη γνώμη μου υπονοεί ότι – όπως το υπονοείτε κι εσείς – ότι έγινε σοβαρή μελέτη στη σύλληψη και στην εκλογίκευση όλων αυτών των στοιχείων.

ΜΡ: Εντάξει. Τώρα άσε με να σου θέσω μια ερώτηση που θα ήθελαν και οι θεατές μας να σου κάνω.

ΤΦ: Βεβαίως. [γελάει]

ΜΡ: Στην πραγματικότητα, και χωρίς να το ξέρεις κανείς, αυτή την ερώτηση θέλω να την κάνω και στον εαυτό μου. Αφορά τα συμπεράσματα που λέγεται ότι έβγαλε η Κοινωνία των Βριλ. Αυτά τα μικρά κορίτσια που ενεργούσαν ως διάμεσοι, που έκαναν τηλε-παρακολουθήσεις, που είχαν πρόσβαση σε διορατικές πληροφορίες – όπως θέλεις πες το.

ΤΦ: Εντάξει.

ΜΡ: Τα συμπεράσματα που τονίζουν με έντονο τρόπο…

ΤΦ: Ναι.

ΜΡ: …οι ερευνητές που ισχυρίζονται ότι έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες που μπορεί να προέρχονται από άλλους κόσμους ή από άλλους πλανήτες ή από οπουδήποτε.

ΤΦ: Ωραία.

ΜΡ: Ποια είναι η άποψή σου γι’ αυτό;

ΤΦ: Δεν βασίζω την ανάλυσή μου για το Πρόγραμμα Καμπάνα, ή για κάτι αντίστοιχο με αυτό, σε πληροφορίες από διάμεσους ή σε πηγές των Νεοναζί. Το πρόβλημά μου με αυτή την υπόθεση είναι ακριβώς αυτά τα δύο στοιχεία. Το ότι απορρέει, πρώτα απ’ όλα, από μία πηγή που δεν έχει δημοσιευτεί πουθενά και, κατά δεύτερον, το ότι η πρωταρχική πηγή που φέρνει στο φως εν τέλει αυτά τα στοιχεία έχει μερικούς ιδιαίτερα σκοτεινούς δεσμούς με τους Νεοναζί, εντάξει;

Και δεν υπάρχει καμία άλλη τεκμηρίωση αυτών των στοιχείων πέρα από το γεγονός πως γνωρίζουμε ότι όντως υπήρξε κάτι που ονομαζόταν Κοινωνία Βριλ. Το γνωρίζουμε επειδή ήταν ο Γερμανός πυραυλικός επιστήμονας Βίλι Λέι που το ανέφερε πρώτος, όταν ήρθε σε αυτή τη χώρα για να ξεφύγει από τους Ναζί.

ΜΡ: Α-χα.

ΤΦ: Ωραία. Από αυτόν ξέρουμε πως αυτή η κοινωνία όντως υπήρξε. Δεν ξέρουμε πολλά γι’ αυτήν. Είναι γεγονός ότι τύπωσαν ένα μικρό, λεπτό φυλλάδιο στο Βερολίνο πριν από τον πόλεμο. Δεν έχω καταφέρει να το πάρω στα χέρια μου. Δεν ξέρω το περιεχόμενό του. Επομένως, κατά την άποψή μου, αυτή είναι μια ιστορία που, νούμερο ένα, έχει κατά κάποιο τρόπο ύποπτη προέλευση και, νούμερο δύο, δεν έχω καταφέρει να βρω τίποτα εκτός από αυτή την ιστορία για να τεκμηριώσω ότι το έκαναν όντως οι Ναζί.

Ξέρω όμως ότι η Ανενέρμπε έκανε έρευνες που σήμερα θα θεωρούσαμε παραφυσικές ή ψυχικές ή τηλε-παρακολούθησης ή όπως αλλιώς θες πες τις. Είναι σίγουρο ότι το έκαναν. Επομένως έχουμε ένα γενικό πλαίσιο στο οποίο θα μπορούσε να συμβαίνει κάτι τέτοιο, αλλά εκείνοι ισχυρίζονται ότι συνέβαινε προς το τέλος – στην πραγματικότητα, κατά ορισμένους, στη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και προς το τέλος του – πολύ πριν εμφανιστούν καν στην σκηνή οι Ναζί.

ΜΡ: Νόμιζα ότι ήταν στη δεκαετία του είκοσι.

ΤΦ: Όχι. Νομίζω πως η πρώτη έρευνα ήταν το 1916 και υπήρξε και μία ακόμα το ‘19 – και πάλι, μπορεί να κάνω λάθος – νομίζω ότι ήταν το 1919, κοντά στο Μπέργκντεσγκαρτεν, που αποτελεί μία ακόμα ασυνήθιστη σύμπτωση [γελάει] σε αυτή την ιστορία, αλλά…

ΚΚ: Μήπως όμως ερεύνησες την τηλε-παρακολούθηση, ή ίσως την προέλευση της τηλε-παρακολούθησης, σε σχέση με τους Ναζί;

ΤΦ: Όχι, όχι δεν το έκανα. Αυτή είναι μία πτυχή της ιστορίας που και πάλι πιστεύω ότι τελικά θα αποκαλυφθεί εν καιρώ. Το πρόβλημα πλέον γίνεται… Υπάρχει τεράστιος όγκος εγγράφων για την Ανενέρμπε στο εθνικό αρχείο των ΗΠΑ, αλλά πολλά από αυτά τα έγγραφα δεν είναι ακόμα διαθέσιμα, επομένως το πρόβλημα είναι να μπορέσεις να καταγράψεις μια ολοκληρωμένη ιστορία. Βλέπετε, αυτό είναι το πρόβλημα σε αυτή την περίπτωση. Δεν είναι ότι δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάτι τέτοιο, αλλά αυτή τη στιγμή το μόνο που έχουμε για την Κοινωνία Βριλ είναι ένα γενικό, κατά κάποιο τρόπο, συμπέρασμα μιας θεωρίας.

ΜΡ: Ναι. Και προφανώς, κατά κάποιο τρόπο επικαλείσαι το Ξυράφι του Όκαμ λέγοντας πως δεν είναι απαραίτητο να…

ΤΦ: Να ασχοληθείς με αυτό.

ΜΡ: Το καταλαβαίνω.

ΤΦ: Ακριβώς. Δεν είναι απαραίτητο, επειδή υπάρχει κι άλλη μία μυστικιστική επιρροή που δρα ήδη στο εσωτερικό των Ες-Ες, η οποία έχει μια ιδιαιτέρως λεπτομερή εννοιολογική σχέση με τη φυσική που αποτελεί το αντικείμενο της έρευνας της Καμπάνας. Έχει σχέση με αυτόν τον τύπο, τον Βίλιγκουτ.

ΜΡ: Ναι.

ΤΦ: Ωραία. Επομένως δεν χρειάζεται καν να ασχοληθείς με αυτό. Θα ήταν ένα ωραίο κερασάκι στην τούρτα, αν είχαν σκεφτεί το εξής: Λοιπόν, η συνείδηση παίζει κι αυτή τον ρόλο της στην υπόθεση και άρα θα την διερευνήσουμε. Αν, λοιπόν, εκλογικεύουν τα πράγματα σε τέτοιο βαθμό, τότε ναι, αντιμετωπίζουμε ακόμη περισσότερα προβλήματα. [γελάει]

ΜΡ: Εντάξει. Ύστερα, λοιπόν, από όλο αυτό το συναρπαστικό υπόβαθρο…

ΤΦ: Ναι. [γελάει]

ΜΡ: …οι θεατές μας, θα πιστεύουν πως όλα αυτά μοιάζουν με αστυνομικό μυθιστόρημα. Θα πιστεύουν ότι μοιάζουν με μια ιστορία του Κολούμπο...

ΤΦ: Ή με μια κακή ταινία Β’ διαλογής του Όλιβερ. [γελάει]

ΜΡ: Τι ήταν, λοιπόν, η Καμπάνα; Τι προσπαθούσαν να κάνουν; Τι ξέρουμε; Τι δεν ξέρουμε; Τι φανταζόμαστε και για ποιο λόγο είναι όλα αυτά σημαντικά;

ΤΦ: Εντάξει, άσε με να σου αναφέρω τα βασικά σημεία των δεδομένων και στη συνέχεια θα σου πω πώς τα εκλογικεύω κατά κάποιο τρόπο. Η εξήγησή μου είναι κάπως διαφορετική από αυτή του Ιγκόρ Βιτκόφσκι και του Νικ Κουκ, αν και στηρίχτηκα κατά κάποιο τρόπο σε μερικές πτυχές της ανάλυσής τους.

Πρώτα απ’ όλα πρόκειται για μία συσκευή, στο σχήμα καμπάνας, που έχει ύψος περίπου τέσσερα με πέντε μέτρα και πλάτος τρία με τέσσερα μέτρα. Είναι είτε επενδυμένη με ένα είδος κεραμικού μετάλλου ή απλά είναι η ίδια κεραμική. Έχει ηλεκτρικά καλώδια υψηλής τάσης – εξόδους ηλεκτρικών καλωδίων – γύρω της.

Στο εσωτερικό της συσκευής υπάρχουν δύο κύλινδροι που περιστρέφονται με αντίθετη φορά – και σε αυτό το σημείο θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Το δεδομένα που έχουμε δεν καθορίζουν την εσωτερική διαμόρφωση των κυλίνδρων της Καμπάνας. Αυτοί οι δύο κύλινδροι που περιστρέφονταν με αντίθετη φορά είχαν έναν ‘ορό’ – εκείνο το Ζέρουμ 525 που ανέφερα νωρίτερα – ένα βαρύ καστανοκόκκινο χημικό στοιχείο, που ίσως ήταν υδραργυρικό.

Αυτό ψύχεται κρυογενετικά είτε με υγρό οξυγόνο είτε με υγρό άζωτο, βρίσκεται κοντά σε κάποιο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρισμού και ακούγεται σαν μελίσσι. Εντάξει; Το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρισμού βρίσκεται κοντά για να δημιουργήσει κατά κάποιο τρόπο ένα τόξο, λίγα μέτρα μόλις μακριά από τις εγκαταστάσεις στις οποίες δοκιμάζεται η Καμπάνα. Εντάξει;

ΜΡ: Το είδος του βουητού που ακούγεται από μια γεννήτρια υψηλής τάσης.

ΤΦ: Ναι. Εντάξει. Τώρα ας συνδέσουμε όλα αυτά τα στοιχεία… Όλα αυτά τα δεδομένα, με το…

ΜΡ: Και πως τα ξέρουμε αυτά;

ΤΦ: Αυτά τα μάθαμε από ένα στρατηγό των Ες-Ες που λεγόταν Γιάκομπ Σπόρενμπεργκ, ο οποίος ήταν μέλος του προγράμματος. Τα ξέρουμε επειδή εκείνος ήταν ο στρατηγός στον οποίο ανατέθηκε, στο τέλος του πολέμου, να δολοφονήσει τους εξήντα επιστήμονες που ασχολήθηκαν με το πρόγραμμα.

ΜΡ: Χμ.

ΤΦ: Με άλλα λόγια οι Ναζί ήθελαν να κρατήσουν αυτή την υπόθεση απολύτως μυστική.

ΜΡ: Δεν το ήξερα αυτό.

ΤΦ: Ω ναι, έτσι προκύπτουν όλα αυτά. Έχει δικαστεί για το έγκλημά του από ένα Πολωνικό Δικαστήριο Εγκλημάτων Πολέμου επειδή, φυσικά, η Πολωνία μετακινήθηκε προς τα δυτικά και κατέλαβε τμήματα της Πομεριάνιας Σιλεσίας, που κάποτε ήταν Γερμανική επαρχία. Και η Καμπάνα δοκιμάστηκε σε εκείνο το μέρος της Γερμανίας, που μετά τον πόλεμο έγινε τμήμα της Πολωνίας.

Έτσι η Πολωνία απέκτησε τη δικαιοδοσία να δικάσει αυτόν τον άνθρωπο για το έγκλημά του κι έτσι μάθαμε για όλα αυτά από την έγγραφη κατάθεση που έδωσε στη δίκη για τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε, εντάξει; Είναι όμως σημαντικό και πάλι να συνειδητοποιήσουμε πως όλα αυτά έρχονται στην επιφάνεια μετά την κατάρρευση του σιδηρούν παραπετάσματος, μετά την κατάρρευση του κράτους της ανατολικής Γερμανίας και βασικά μετά τον γάμο υπό την απειλή των όπλων που έγινε το 1989.

Τώρα, ο Σπόρενμπεργκ περιγράφει επίσης τα αποτελέσματα της συσκευής στα φυτά. Τα φυτά που εκτίθονταν στο πεδίο αυτού του αντικειμένου όταν λειτουργούσε, μετατρέπονταν σε ένα είδος καφετιάς και γκρίζας γλίτσας μέσα σε λίγες ώρες ή και σε λίγες εβδομάδες. Υπήρχε μια διαφορά ανάλογα την περίπτωση.

ΜΡ: Αποσυνθέτονταν.

ΤΦ: Ναι. Διαλύονταν κυριολεκτικά, έτσι απλά, και το έκαναν χωρίς σήψη. Την πρώτη φορά που το δοκίμασαν οι Γερμανοί προφανώς δεν έκαναν κάτι σωστά και επτά από τους αρχικούς επιστήμονες σκοτώθηκαν. Αργότερα, όπως προκύπτει, έμαθαν πώς να ελέγχουν κατά κάποιο τρόπο μερικά από αυτά τα θανάσιμα αποτελέσματα σε πιο λογικά πλαίσια.

Όμως αυτά είναι τα δεδομένα. Και μια τελευταία μικρή πληροφορία – ένα τελευταίο μικρό δεδομένο… Όταν το δοκίμασαν κάτω από το έδαφος χρειάστηκε να το κάνουν σε ένα δωμάτιο με σειρές κεραμικών τούβλων, πάνω από τις οποίες είχαν τοποθετήσει προστατευτικά από λάστιχο. Ύστερα από κάθε πείραμα τα θύματα των στρατοπέδων συγκέντρωσης πήγαιναν εκεί, αφαιρούσαν τα λαστιχένια προστατευτικά, τα έκαιγαν και στη συνέχεια έτριβαν τα κεραμικά τούβλα με αλατόνερο – εντάξει; Αυτό έπρεπε να γίνεται πάντα για κάποιο λόγο μετά από κάθε πείραμα.

ΜΡ: Ραδιενέργεια;

ΤΦ: Ναι, έτσι πιστεύω. Και πάλι… και το αναφέρω αυτό επειδή είναι ένα κρίσιμο δεδομένο. Έπειτα, όταν το δοκίμαζαν σε εξωτερικό χώρο, το έκαναν προφανώς στο εσωτερικό μιας κατασκευής που έμοιαζε με φράχτη, κοντά σε μία από αυτές τις παράξενες εγκαταστάσεις με το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας παραδίπλα.

Αυτός ο φράχτης ήταν τοποθετημένος κατά κάποιο τρόπο σε ένα κοίλωμα – μια λακκούβα, η οποία περιείχε ένα είδος υγρού. Στην περίμετρο αυτής της λακκούβας υπήρχε… Και μπορείτε να το δείτε στο ντοκιμαντέρ του Χίστορι Τσάνελ με τον Νικ Κουκ. Ο Ιγκόρ πηγαίνει τον Κουκ στο εσωτερικό αυτής της κατασκευής και μπορεί κανείς να δει τα σημεία εισόδου όλων αυτών των καλωδίων υψηλής τάσης, εντάξει;

Όπως προκύπτει, όταν το δοκίμαζαν τη νύχτα, οι εσώκλειστοι των στρατοπέδων συγκέντρωσης περιγράφουν ένα αντικείμενο που έμοιαζε με βαρέλι και εξέπεμπε μια αχνή γαλάζια λάμψη, το οποίο σηκωνόταν πάνω από την κορυφογραμμή των δέντρων και κατά κάποιο τρόπο στεκόταν εκεί και μετά επέστρεφε στο έδαφος. Κατέβαινε αργά.

Αυτά είναι επομένως τα δεδομένα μας. Δεν πιστεύω ότι οι διαστάσεις της συσκευής, σε αυτό το σημείο της έρευνάς μου, είναι λειτουργικά σημαντικές, επομένως ας γυρίσουμε πίσω στην κρυογενετική ψύξη, εντάξει; Ξέρουμε ήδη πως έχουμε να κάνουμε με μία συσκευή που χρησιμοποιεί δύο τύμπανα που περιστρέφονται με αντίθετη φορά, και υποπτεύομαι ότι η τεχνολογία των ισότοπων του φυγοκεντρωτή είχαν κάποια σχέση με αυτό, επειδή χρησιμοποιούν μηχανική περιστροφή πολύ υψηλών ταχυτήτων.

Με άλλα λόγια, πρόκειται για ένα μηχάνημα υψηλής ακρίβειας που ψύχεται κρυογενετικά. Και το πρώτο πράγμα που μου έρχεται στο μυαλό είναι η υπέρ-αγωγιμότητα, αν με καταλαβαίνετε. Και πάλι, ένα σύστημα πολύ γρήγορης περιστροφής, με ελάχιστες αντιστάσεις. Από μόνο του είναι κατά κάποιο τρόπο μια αυτόνομη φούσκα…

ΜΡ: Ήταν γνωστή η υπέρ-αγωγιμότητα στη φυσική εκείνη την εποχή;

ΤΦ: Ω, ναι. Βέβαια. Στη συνέχεια έχουμε αυτή τη μυστηριώδη ουσία που βάζουν στα τύμπανα και τα περιστρέφουν με μεγάλη ταχύτητα. Πιστεύω ότι η παρουσία του εργοστάσιου ενέργειας και ο ήχος της Καμπάνας, που έμοιαζε με μελίσσι, υποδεικνύουν πως όλο αυτό το πράγμα έπαλλε από συνεχές ρεύμα πολύ υψηλής τάσης.

Και τα τύμπανα ήταν έτσι τοποθετημένα ώστε – και ο Ιγκόρ συμφωνεί μαζί μου σε αυτό το σημείο, την δική του ανάλυσή του δανείζομαι – ώστε να υπάρχει μία κάθοδος και μία άνοδος και το ρεύμα να δημιουργεί τόξο στο κέντρο. Και καθώς αυτά τα πράγματα περιστρέφονται και συνενώνονται στο ίδιο επίπεδο περιστροφής και πάλλονται, πάλλονται από τον ηλεκτρισμό, οδηγούνται προς το εσωτερικό, δημιουργούν μικρά πρωτοπλασμοειδή, και με αυτόν τον τρόπο αποκτούν πιο γρήγορη περιστροφή.

Έτσι, με άλλα λόγια, με τον τρόπο που εκλογικεύω τη συσκευή, σε τελική ανάλυση, αυτό που προσπαθούσαν να κάνουν είναι να μεγιστοποιήσουν με κάθε διαθέσιμο μέσο τα αποτελέσματα της κοπής της σπείρωσης. Αυτό ακριβώς αναζητούν. Προσπαθούν να ανακαλύψουν κατά πόσο μπορούν να χειριστούν και να μηχανοποιήσουν την ουσία του χωροχρόνου.

ΜΡ: Με τι σκοπό;

ΤΦ: Με τι σκοπό; Και πάλι, πιστεύω ότι έχουν τρεις στόχους κατά νου: η Καμπάνα είναι μέρος του… Η υπηρεσιακή αβλεψία, ας πούμε, της Καμπάνας συνιστάται από τρία πράγματα.

Πρώτον, υπάρχει κάποια σύνδεση με το Φορσούνγκ Ινβίκλουμ Ινπατέντο, το οποίο είναι ένας άκρως απόρρητος οργανισμός των Ες-Ες που συγκεντρώνει όλες τις επιστημονικές πατέντες του Τρίτου Ράιχ, και αργότερα της Ευρώπης που βρισκόταν υπό κατοχή, που μπορεί να έχουν εφαρμογές στην εθνική ασφάλεια.

Νούμερο δύο, υπάγεται σε έναν οργανισμό που ονομάζεται Ες-Ες Εντβικλογκστέλε φίερ που σημαίνει Τομέας Ανάπτυξης Τέσσερα. Η αποστολή του τμήματος αυτού είναι να κάνει τη Γερμανία ενεργειακά ανεξάρτητη και είναι αυτό ακριβώς που ερευνά ζητήματα όπως η ελεγχόμενη τήξη, η ενέργεια μηδενικού σημείου και πάει λέγοντας. Επομένως, είναι στη δικαιοδοσία αυτού του τμήματος.

Έπειτα, το τελευταίο τμήμα που έχει δικαιοδοσία σε αυτό είναι εκείνο του Στρατηγού Χανς Κάμλερ και του δυναμικού των εμπειρογνωμόνων του στο Πιλς της Τσεχοσλοβακίας, στο Εργοστάσιο Πυρομαχικών Σκότια. Και η αποστολή αυτής της υπηρεσίας των Ες-Ες είναι να κατεβάσουν ιδέες για να περάσουν από την πρώτη γενιά στη δεύτερη και στην τρίτη και στην τέταρτη – και εδώ είναι όλο το κλειδί – για να βρουν τα απαραίτητα βήματα στο τεχνολογικό δέντρο, για να πάνε από το ένα βήμα στο επόμενο και να το ολοκληρώσουν. Εντάξει;

ΜΡ: Α-χα.

ΤΦ: Έτσι λοιπόν η Καμπάνα συνδέεται με όλες αυτές τις υπηρεσίες και αυτό μου υποδηλώνει, με δεδομένη τη φυσική που εμπλέκεται σε αυτό, ότι προσπαθούσαν να δημιουργήσουν μια πρωτότυπη τεχνολογία. Θέλω να το τονίσω αυτό: αυτό το αντικείμενο δεν είναι ΑΤΙΑ, δεν είναι όπλο από μόνο του και δεν είναι κάποια συσκευή ενέργειας μηδενικού σημείου.

Πρόκειται για μια πρωτότυπη τεχνολογία, ή αλλιώς μια μεταβατική τεχνολογία, την οποία χρησιμοποιούν για να ερευνήσουν κάθε έναν από τους τρεις άλλους τομείς. Αυτό νομίζω ότι συμβαίνει με το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Όμως, πιστεύω πως τα αποτελέσματα ήταν αρκετά σημαντικά για εκείνους ώστε, μέχρι το 1944, να του δώσουν ακραίο χαρακτηρισμό—κριγκζεντζάιντεντ—κάτι κρίσιμο σε καιρό πολέμου.

Επομένως, έχουν ήδη καταλάβει τις στρατιωτικές προοπτικές αυτού του αντικειμένου. Οι προοπτικές της προώθησης αυτού του αντικειμένου με δυναμικά πεδία είναι απίστευτες. Οι προοπτικές ενός όπλου με βάση το αντικείμενο είναι απίστευτες επίσης, όμως μιλάμε για μία, κατά κάποιο τρόπο, ενοποιημένη τεχνολογία.

ΜΡ: Τώρα…

ΚΚ: Ακούγεται επίσης και σαν μηχανή του χρόνου. Δηλαδή, ακούγεται σαν να δημιούργησαν το αντικείμενο στο οποίο μπήκε η Τζόντι Φόστερ, κατά μία έννοια, στην ταινία Επαφή.

ΤΦ: Σωστά. Χρησιμοποιώ τον όρο “χρονική διαστολή” εδώ γιατί δεν θέλω να υπάρχει καμία σύνδεση με τη σχετικότητα, όπως από την άλλη δεν θέλω και ο κόσμος να νομίζει πως πρόκειται για μία συσκευή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ταξίδια στο χρόνο – για να επιστρέφεις στο παρελθόν και να ταξιδεύεις στο μέλλον. Όμως τα πειραματικά αποτελέσματα στα φυτά, νομίζω, ότι αποτελούν στοιχείο-κλειδί.

Και κάτι ακόμα που πρέπει να αναφέρω είναι το εξής: Πιστεύω ότι μία από τις χρησιμότητες του ‘Ζέρουμ’ και η χρήση ίσως κάποιου ισότοπου του υδραργύρου και των πυρηνικών ισομερών έγινε ακριβώς επειδή, αν κατάφερναν να επιτύχουν κάποιο έντονο αποτέλεσμα χρονικής διαστολής, ο μόνος τρόπος για να τη μετρήσουν θα ήταν από τις αλλαγές στην αποσάθρωση λόγω της ραδιενέργειας, εντάξει;

ΜΡ: [αδιευκρίνιστες λέξεις]

ΤΦ: Ναι. Γι’ αυτό πιστεύω πως αυτός είναι ένας ακόμα λόγος που τους κάνει να περιστρέφουν όλα αυτά τα αντικείμενα και να τα κάνουν να πάλουν. Είναι κατά κάποιο τρόπο ταυτόχρονα το καύσιμο της συσκευής και η μονάδα μέτρησης των αποτελεσμάτων που προκύπτουν από αυτήν.

ΚΚ: Είναι όμως δυνατόν, δύο πράγματα…

ΤΦ: Α-χα.

ΚΚ: …να γίνονται ένα, ώστε με την περιστροφή τους να δημιουργούν μια πύλη κατά μία έννοια, να δημιουργούν ένα πεδίο σπείρωσης γύρω από…

ΤΦ: Ναι. Προκαλούν το αποτέλεσμα του ‘στρεβλωμένου κονσερβοκουτιού’.

ΚΚ: Είπες όμως ότι επηρέαζε τα φυτά στο εξωτερικό του.

ΤΦ: Ναι.

ΚΚ: Υπάρχει περίπτωση στο εσωτερικό να μην εμφανίζονταν τα ίδια αποτελέσματα;

ΤΦ: Καλή ερώτηση. Απ’ όσο γνωρίζω – και πιστεύω ότι ο Ιγκόρ Βιτκόφσκι θα με στήριζε σε αυτό. Απ’ όσο γνωρίζω δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι αυτή η συσκευή κατασκευάστηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να μπουν άνθρωποι στο εσωτερικό της, ή φυτά ή ζώα ή οτιδήποτε άλλο. Τώρα, αυτό δεν σημαίνει ότι…

Ας βάλουμε τον εαυτό μας στη θέση των Ναζί για μία στιγμή κι ας το σκεφτούμε. Μέχρι το 1942/43, ας πούμε, γίνεται πολύ ξεκάθαρο από τα έγγραφα που έχει συγκεντρώσει ο Ιγκόρ ότι είχαν αρκετή επιτυχία με αυτό το πρόγραμμα, ώστε να το χωρίσουν στο κομμάτι που σχετίζεται με τη φυσική και στο κομμάτι της ιατρικής, εντάξει; Αυτό σημαίνει – αυτό πιστεύει ο Ιγκόρ (και νομίζω ότι έχει απόλυτο δίκιο εδώ) – ότι οι Ναζί έχουν αποφασίσει το εξής: Εντάξει, έχουμε προχωρήσει αρκετά και πρέπει να μάθουμε πώς θα περιορίσουμε τα αποτελέσματα αυτού του πράγματος στα έμβια όντα.

Αν όντως συμβαίνει αυτό, τότε δεν υπάρχει τίποτα που να αποτρέπει τους Ναζί από το να κατασκευάσουν ή να τροποποιήσουν αυτή τη μηχανή, να κατασκευάσουν άλλη μία, για να μπορέσουν να κάνουν αυτό ακριβώς. Κι αυτό θα ήταν ένα λογικό βήμα στην πορεία τους. Όμως, μέχρι τώρα, δεν έχουμε καμία απτή απόδειξη ότι το έκαναν. Αυτό λέω μόνο. Επομένως, ναι. Έχει ένα πεδίο γύρω του με θανάσιμα αποτελέσματα.

ΜΡ: Τώρα, το λογικό άλμα…

ΤΦ: Ναι.

ΜΡ: …ένα λογικό άλμα που κάποιοι από τους θεατές μας μπορεί να έχουν ήδη κάνει, είναι το εξής:

ΤΦ: Α-χα.

ΜΡ: Αν, για να αντικατοπτρίσω τα όσα έλεγες στην αρχή της κουβέντας μας, όταν είπες: Λοιπόν, ας υποθέσουμε ότι οι Γερμανοί κατάφεραν να εφαρμόσουν ως ένα βαθμό την τεχνολογία πυρηνικών όπλων.

ΤΦ: Ναι.

ΜΡ: Ας υποθέσουμε ότι οι Αμερικανοί είχαν κάνει κάτι με το πρόγραμμα Μόντοκ.

ΤΦ: Εντάξει.

ΜΡ: Όπως έχει καταγραφεί…

ΤΦ: Ευρέως.

ΜΡ: …ευρέως, έχουν φτιάξει ένα είδος συσκευής Αστρικών Πυλών που λειτουργεί με τεράστιες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας, έχουν κάνει πολλά πειράματα, δοκιμές και λάθη…

ΤΦ: Α-χα.

ΜΡ: …αλλά έχουν αφήσει και την υπόνοια, αν με καταλαβαίνεις – ο θεός να μας φυλάει – ότι έπαιρναν παιδιά από τους δρόμους και προσπαθούσαν να τα κάνουν να μπουν σε αυτό το πράγμα για να δουν αν θα επιβίωναν από το ταξίδι.

ΤΦ: Ναι.

ΜΡ: Το θεωρείς αυτό ένα γελοίο λογικό άλμα στο μυαλό σου ή μήπως πρόκειται για κάτι που θα μπορούσε να σε κάνει να πιστεύεις ότι, θεωρητικά, υπάρχει κάποια σχέση εδώ; Από τη στιγμή που αυτή η τεχνολογία…

ΤΦ: Σχέση ανάμεσα στην Καμπάνα και στο Μόντοκ;

ΜΡ: Ε, ναι. Δηλαδή… Ρωτάω επειδή, καθώς η κουβέντα μας συνεχίζεται, θα ήθελα τη γνώμη σου για το τι συνέβη με αυτήν την τεχνολογία μετά τον πόλεμο. Για τη σημασία που είχε ο Κάμλερ…

ΤΦ: Ναι.

ΜΡ: …και όσα του συνέβησαν. [Ο Φάρελ γελάει] Τι συνέβη με αυτήν την τεχνολογία και τις συμφωνίες που μπορεί να υπήρξαν;

ΤΦ: Ναι.

ΜΡ: …και ποιος είχε εμπλοκή, και που βρίσκεται αυτή τη στιγμή; Τι έγινε με αυτήν την τεχνολογία;

ΤΦ: Εντάξει.

ΜΡ: Δεν είναι κάτι που το εγκαταλείπεις έτσι απλά. Είναι αποτυχημένο το πρόγραμμα;

ΤΦ: Όχι, όχι. [γελάει]

ΜΡ: Φυσικά και όχι. Υπάρχει πολύ μεγάλος αριθμός έξυπνων ανθρώπων…

ΤΦ: Ω, ναι.

ΜΡ: …που θα ενδιαφέρονται πολύ να συνεχίσουν να παίζουν με αυτό το απίστευτο παιχνίδι.

ΤΦ: Εντάξει, λοιπόν, αφήστε με να ξεκαθαρίσω το Μόντοκ. Αυτό το πρόγραμμα δεν το έχω ερευνήσει βαθιά, εντάξει; Έχω ψάξει αρκετά για να ξέρω ότι υπάρχουν πολλά (ας μου επιτραπεί η έκφραση) τρελά πράγματα στον κόσμο κι εγώ απλά δεν θέλω να έχω σχέση μαζί τους. Στην πραγματικότητα υπάρχει μόνο ένα καλό βιβλίο για το θέμα κατά την εκτίμησή μου και δεν μπορώ να θυμηθώ καν τον τίτλο του.

Από ορισμένες περιγραφές του προγράμματος θα πω τα εξής: Ναι, μοιάζει σαν να ερευνούν κατά κάποιο τρόπο παρόμοια πράγματα, αλλά δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο στην πραγματικότητα. Άρα, δεν κάνω καμία σύνδεση ανάμεσα στην Καμπάνα και στο Μόντοκ διαισθητικά μέσα στο μυαλό μου. Απλά αυτό έχει πολλά… έχει πάρα πολλά στοιχεία παρόμοια με την κοινωνία των Βριλ, η οποία διοχέτευε όλες αυτές τις πληροφορίες κι από εκεί έχουμε πάρει όλα αυτά τα επιστημονικά δεδομένα. Είναι πολύ για να το χειριστώ.

Όμως, σε ότι αφορά στην κατάληξη της Καμπάνας. Με τον τρόπο που το σκιαγραφώ και στα βιβλία μου, μου φαίνεται ότι ο Μάρτιν Μπόρμαν είναι ο άνθρωπος-κλειδί εδώ. Και σε κάθε μία από τις περιπτώσεις όπου βλέπουμε Γερμανούς επιστήμονες να παραδίνονται στους Συμμάχους, ας πούμε για παράδειγμα την περίπτωση των πυραυλικών επιστημόνων, εμείς εδώ στις ΗΠΑ παίρνουμε κατά κάποιο τρόπο την αφρόκρεμα, εντάξει; Όσο για την κατάληξη της Καμπάνας; Κατά τη γνώμη μου ο Μάρτιν Μπόρμαν φρόντισε έτσι ώστε οι Σύμμαχοι και η Σοβιετική Ένωση να πάρουν λίγο ως πολύ ίσο μερίδιο από τα τεχνολογικά λάφυρα.

Φρόντισε ώστε, σύμφωνα με την έρευνά μου, οι ΗΠΑ να αποκτήσουν κρίσιμα συστατικά της ατομικής βόμβας. Το σχάσιμο υλικό U235, οι πυροκροτητές υπέρυθρης εγγύτητας είναι όλα τους πρακτικά πράγματα για να έχει κανείς κοντά του αν προσπαθεί να προκαλέσει έκρηξη σε πυρήνες πλουτωνίου. Όλη αυτή την τεχνολογία φροντίζει ώστε να καταλήξει στις ΗΠΑ. Φροντίζει επίσης η Σοβιετική Ένωση να πάρει έναν πολύ σημαντικό Ναζί επιστήμονα που είχε αναπτύξει μερικές πολύ συγκεκριμένες τεχνολογίες εμπλουτισμού ισότοπων.

ΜΡ: Ποιος ήταν αυτός;

ΤΦ: Ο Βαρόνος Μάνφρεντ από την Αριόνα, ο οποίος, φυσικά, χρησιμοποιούσε κυκλοτρόνια και τεράστιους φασματογράφους, όπως έκανε και ο Λόρενς εδώ. Έτσι, αυτός πηγαίνει στη Σοβιετική Ένωση – ουπς! – μαζί με την τεχνολογία για τους φυγοκεντρωτές. Φροντίζει, λοιπόν, ώστε όλη αυτή η τεχνολογία να χωριστεί ισομερώς.

Όμως, αν έχεις σκοπό να δημιουργήσεις ένα μεταπολεμικό, άκρως επεκτατικό Ναζιστικό κράτος, τρόπον τινά, κι αν έχεις σκοπό να συντηρήσεις ένα ερευνητικό πρόγραμμα, δύο πράγματα δεν μπορείς να έχεις: Δεν μπορείς να έχεις ατομικές βόμβες επειδή αυτό θα απαιτούσε μεγάλα εργοστάσια εμπλουτισμού, τα οποία φυσικά θα ήταν εύκολος στόχος. Δεν μπορείς να έχεις μεγάλους σταθμούς εκτόξευσης πυραύλων. Θα χρειαστείς ένα πρόγραμμα που να είναι πραγματικά συναρπαστικό, ικανό να αποδώσει μεγάλο μέρισμα, χωρίς να πάψει να είναι ένα πρόγραμμα που να μπορείς να το κρατήσεις εύκολα μυστικό, εντάξει; Κι αυτό είναι η Καμπάνα.

ΜΡ: Εντάξει.

ΤΦ: Επομένως, με άλλα λόγια, αυτό που λέω είναι ότι, οι Σύμμαχοι και η Σοβιετική Ένωση παίρνουν τους προωθητικούς κινητήρες, τις ρουκέτες, τις υπέρυθρες διόπτρες, τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τα ημί-αγώγιμα ηλεκτρικά κυκλώματα, καταλαβαίνεις, όλα αυτά τα πράγματα. Όμως το πρόγραμμα που είχε χαρακτηριστεί κρίσιμο σε καιρό πολέμου οι Ναζί το κρατούν για τον εαυτό τους.

Από την έρευνά μου πιστεύω ότι, χωρίς αμφιβολία, μπορώ να αποδείξω ότι το μεταπολεμικό πρόγραμμα σχάσης που έγινε στην Αργεντινή του Χουάν Περόν, δεν είναι τίποτα παραπάνω από τη συνέχεια συγκεκριμένων πτυχών του προγράμματος Καμπάνα. Με άλλα λόγια, έχεις όλους τους Ναζί συγκεντρωμένους στην Αργεντινή, συμπεριλαμβανομένου – όπως αποδεικνύω στα βιβλία μου – του ίδιου του Μάρτιν Μπόρμαν. Έχεις τον επικεφαλή, με άλλα λόγια, στην ίδια ακριβώς περιοχή που εκτελείται αυτό το απόρρητο πρόγραμμα της Αργεντινής.

Επομένως, με άλλα λόγια, δεν είναι ο Περόν εκείνος που πραγματικά έχει τον έλεγχο σε αυτό. Ο Μπόρμαν τον έχει. Εκείνος είναι ο χρηματοδότης, εντάξει; Επομένως η Καμπάνα δεν πηγαίνει στη Δύση, δεν πηγαίνει στη Σοβιετική Ένωση, τη βλέπεις να συνεχίζεται στην Αργεντινή. Τώρα, ανέφερες τον Κάμλερ…

ΚΚ: Συγνώμη, αλλά πρέπει να ρωτήσω κάτι…

ΤΦ: Βεβαίως.

ΚΚ: Δεν νομίζεις πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα τα όσα συνέβαιναν στην Αργεντινή να γίνονταν υπό την εποπτεία των ΗΠΑ; Επειδή πολλοί από τους επικεφαλείς των Ναζί πήγαν στις ΗΠΑ, έτσι δεν είναι;

ΤΦ: Λοιπόν, υπάρχουν Ναζί που έρχονται εδώ, αλλά οι σημαντικοί όχι. Και ο λόγος για τον οποίο το λέω αυτό είναι επειδή… Αν κοιτάξεις στο βιβλίο μου Ες-Ες: Η Αδελφότητα της Καμπάνας, αναλύω κάτι που ο Ιγκόρ Βιτκόφσκι αναφέρει πολύ συγκεκριμένα στο δικό του βιβλίο, κι αυτό είναι το γεγονός ότι φαίνεται πως οι ΗΠΑ προσπαθούσαν απεγνωσμένα να συγκεντρώσουν από την αρχή το προσωπικό της ομάδας της Καμπάνας. Με άλλα λόγια, δεν πήραμε τους ανθρώπους, κι αν προσπαθούσαμε να συγκεντρώσουμε από την αρχή την ομάδα του προσωπικού, αυτό σημαίνει ότι δεν πήραμε τα έγγραφα του προγράμματος κι ότι πολύ πιθανόν να μην πήραμε ούτε τη συσκευή.

Αν είχαμε τη συσκευή τότε πολύ πιθανόν να μην χρειαζόμασταν μεγάλο μέρος του προσωπικού. Επομένως, δεν πήραμε σχεδόν τίποτα. Έχω καταφέρει να βρω μόνο δύο επιστήμονες της Καμπάνας που έφτασαν σε αυτήν την χώρα. Ο ένας ήταν, παρεμπιπτόντως, ο Δρ. Χιουμπέρτους Στρούγκχολντ, ο οποίος ασχολήθηκε με την ιατρική πτυχή του προγράμματος. Ο άλλος ήταν ένας τύπος με το όνομα Δρ. Κουρτ Ντέμπους.

Λοιπόν, αυτός ο τύπος είναι ένας πολύ ενδιαφέρον χαρακτήρας επειδή όπως προκύπτει ήταν ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες, καθώς ήταν εκείνος που σχεδίασε το εργοστάσιο παραγωγής της ενέργειας για την Καμπάνα. Τώρα θα σας πω για ποιο λόγο είναι σημαντικός. Έχω μια φωτογραφία του στο Ες-Ες: Η Αδελφότητα της Καμπάνας και τον δείχνει να στέκεται δίπλα στον Δρ Βέρνερ Φον Μπράουν στη ΝΑΣΑ. Βλέπω ότι κουνάτε τα κεφάλια σας και χαμογελάτε. Καταλαβαίνετε που το πάω!

Εκείνος στέκεται δίπλα στον Βέρνερ Φον Μπράουν στη ΝΑΣΑ, και οι δυο τους δείχνουν κατά κάποιο τρόπο κάτι που βρίσκεται σε απόσταση, κάπως έτσι, και είναι ο επικεφαλής διευθυντής πτήσεων του προγράμματος Απόλλων στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ. Επομένως, με άλλα λόγια, ως διευθυντής, έχει τα χέρια του βουτηγμένα σε όλα τα σχέδια της ΝΑΣΑ. Όμως ο άνθρωπος αυτός δεν είναι καν πυραυλικός επιστήμονας. Είναι ηλεκτρολόγος μηχανολόγος.

ΜΡ: Είναι πραγματικά παράξενο, έτσι δεν είναι;

ΤΦ: Λοιπόν, είναι πολύ παράξενο [γελάει] που ετοιμάζομαι να πω αυτά που θέλετε να πω. Είναι τόσο παράξενο που με κάνει να πιστεύω πως αυτό δείχνει ότι υπάρχει μια εναλλακτική τεχνολογία εν δράσει εδώ.

ΜΡ: Εντάξει.

ΤΦ: Στο πρόγραμμα Απόλλων.

ΜΡ: Ναι! Άσε με να σου πω μια μικρή αδημοσίευτη ιστορία που μπορεί να σε κάνει να χαμογελάσεις. Είναι μια προσωπική μου ιστορία και δεν νομίζω να την έχει ακούσει ούτε η Κέρι. Ο πατέρας μου ήταν ειδικός στην αναγνώριση χαρακτηριστικών του προσώπου και εργαζόταν στο Βρετανικό υπουργείο εσωτερικών.

ΤΦ: Εντάξει.

ΜΡ: Εκείνος… Ανάμεσα σε άλλα πράγματα, εφηύρε το Φοτοφίτ, το σύστημα αναγνώρισης χαρακτηριστικών του προσώπου που χρησιμοποιείται για να πιάνουμε τους εγκληματίες.

ΤΦ: Εντάξει.

ΜΡ: Και το Αϊντέντ-κιτ, που είχε προηγηθεί, ήταν μια ιδέα που του την είχαν κλέψει.

ΤΦ: Ωραία.

ΜΡ: Κατά περιόδους το Βρετανικό υπουργείο εσωτερικών τον συμβουλευόταν ζητώντας του ιδιαίτερα πράγματα. Και θυμάμαι που καθόμουν στο τραπέζι της κουζίνας, τη δεκαετία του ’70, όταν ήμουν περίπου είκοσι πέντε ετών και ο πατέρας μου κοιτούσε φωτογραφίες του Μάρτιν Μπόρμαν…

ΤΦ: [γελάει] Ω, θεέ μου.

ΜΡ: …και τον είχε πλησιάσει το Βρετανικό υπουργείο εσωτερικών, το οποίο είχε μερικές φωτογραφίες ενός γέρου άντρα, που τις είχε λάβει είτε από τη Βραζιλία είτε από την Αργεντινή, δεν μπορώ να θυμηθώ από ποια (και ο πατέρας μου δεν είναι πλέον ανάμεσά μας). Ο πατέρας μου είχε αναλάβει να κρίνει κατά πόσο αυτός ο άντρας, που τον είχαν βρει τη δεκαετία του ’70, ήταν ο Μάρτιν Μπόρμαν, και ο πατέρας μου είπε: Ναι, σίγουρα είναι αυτός. Πως σου φάνηκε αυτή η μικρή αδημοσίευτη ιστορία;

ΤΦ: Ναι, τι να πω. [γελάει] Έχω κι εγώ μια ανέκδοτη ιστορία να σου πω. Δεν είναι προσωπική μου ιστορία, αλλά την αναφέρω στο βιβλίο μου Διεθνείς Ναζί είναι του δημοσιογράφου του ΣιΜπιΕς Πολ Μάνινγκ, ο οποίος ήταν στενός συνεργάτης του Εντ Μάροου, ξέρεις, εκείνου του πολύ διάσημου δημοσιογράφου που βρισκόταν στη Μεγάλη Βρετανία κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης Αστραπή και αργότερα εμφανιζόταν στην τηλεόραση.

Λοιπόν, ο Μάνινγκ έγραψε ένα βιβλίο. Αυτό έγινε αφότου ο Λάντισλας Φάραγκο κυκλοφόρησε το δικό του βιβλίο για τον Μάρτιν Μπόρμαν, για το Τέταρτο Ράιχ και όλα τα σχετικά. Λοιπόν, ο Μάνινγκ, νομίζω, κατά μία έννοια, είχε χολιαστεί με τον τρόπο που φέρονταν σε έναν συνάδελφο δημοσιογράφο, και έγραψε ένα βιβλίο που λεγόταν Μάρτιν Μπόρμαν: Ναζί στην Εξορία. Και στην ουσία επιβεβαίωσε ότι τα έγγραφα που χρησιμοποίησε ο Φάραγκο στο βιβλίο του ήταν αληθινά. Ότι ήταν έγκυρα, εντάξει;

Ε, λοιπόν, βρήκε και κάτι άλλο. [γελάει] Βρήκε ότι ο Μάρτιν Μπόρμαν – νομίζω γύρω στο 1967 – είχε εξαργυρώσει μία επιταγή [γελάει] που είχε εκδώσει η Τράπεζα Μανιφάκτσουρερς Χανόβερ εντ Τσέις Μανχάταν. Η επιταγή εισπράχθηκε μέσω της Ντόιτσε Μπανκ στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής, με την δική του υπογραφή. [γελάει]

ΜΡ: Απίστευτο. [Ο Φάρελ γελάει] Συναρπαστικό.

ΚΚ: Δεν καταλαβαίνω. Κάνεις πίσω σε ότι αφορά στη σχέση ανάμεσα σε αυτόν τον – δεν θυμάμαι το όνομά του – τον τύπο στη Φλόριντα…

ΤΦ: Τον Ντέμπους. Τον Κουρτ Ντέμπους.

ΚΚ: …τον Ντέμπους, εντάξει. Και στον Μπόρμαν. Με άλλα λόγια, στην ουσία, λες ότι δεν μιλούσαν μεταξύ τους πλέον;

ΤΦ: Ω όχι, όχι, όχι! Δεν κάνω πίσω καθόλου σε ότι αφορά σ’ αυτή τη σχέση. Το αντίθετο ακριβώς. Όχι. Συμφωνώ απόλυτα με τον Ρίτσαρντ Χόγκλαντ και τον Μάικ Μπάρα στο ότι, όπως σκιαγράφησαν την υπόθεση στο Σκοτεινή Αποστολή μέχρι την ώρα αυτών των τελευταίων αποστολών του Απόλλων, οι Ναζί είναι εκείνοι που είχαν τη μεγαλύτερη επιρροή στο εσωτερικό της ΝΑΣΑ.

Όχι, το ακριβώς αντίθετο. Στην πραγματικότητα, ένα από τα πράγματα που αναφέρω στο Ες-Ες: Η Αδελφότητα της Καμπάνας, είναι ότι η αρχική παρακολούθηση αυτών των Γερμανών επιστημόνων, οι οποίοι βρίσκονταν εδώ ως μέλη του προγράμματος πυραύλων και αργότερα ως μέλη του αρχικού διαστημικού προγράμματος, απέδειξε πως υπήρχε κατά κάποιο τρόπο μια ιεραρχική αλυσίδα ανάμεσα σε όλους αυτούς τους Ναζί που υπήρχαν ακόμη, μέχρι του σημείου να ανταλλάσουν και αλληλογραφία.

Και οδηγούσαν μοντέρνα αυτοκίνητα και έπαιρναν λεφτά από ποιος ξέρει ποιον. Δεν προέρχονταν πάντως από τη μισθοδοσία των επιστημόνων της ΝΑΣΑ. Οδηγούσαν στους δρόμους [γελάει] με τις Μερσεντές τους αλλά κανείς δεν τους ζήτησε ποτέ τον λόγο. Αυτό κατά τη γνώμη μου είναι το ύποπτο, επειδή όντως δείχνει εμφανώς ότι είχαν κάποια σχέση με τον μεταπολεμικό οργανισμό των Ναζί. Πολύ ξεκάθαρα και πολύ απτά.

ΚΚ: Τι γίνεται λοιπόν με τον Βέρνερ Φον Μπράουν…

ΤΦ: Α-χα.

ΚΚ: …τι γίνεται μ’ αυτόν και τη σχέση του με…

ΤΦ: …με όλα αυτά;

ΚΚ: Ναι. Με τον Ντέμπους. Επειδή, μπορεί να εργάζονταν μαζί, αλλά υπήρχε και κάτι περισσότερο από μία εργασιακή σχέση; Με άλλα λόγια, αυτό που προσπαθώ να δω είναι, που κόλλαγε εκείνος σε αυτό το κλιμάκιο…

ΤΦ: …σε αυτή την υπόθεση; Ωραία! Καλή ερώτηση. Στα βιβλία μου, δεν αναλύω τι θα μπορούσε να είναι αυτή η σχέση. Αλλά θα το κάνω εδώ, επειδή πιστεύω πως μου έκανες μια σπουδαία ερώτηση.

Αν κοιτάξεις τη θεωρία του κυρίου Χόγκλαντ και του κυρίου Μπάρα στο Σκοτεινή Αποστολή, αυτό που βλέπεις εν τέλει είναι ένα διαστημικό πρόγραμμα δύο ταχυτήτων. Έχεις ένα πρόγραμμα που υπάρχει εκεί για τη μαζική κατανάλωση, με τις ρουκέτες και όλα αυτά τα βεγγαλικά και τις σημαιούλες να κουνιούνται, τις μαμάδες και τις μηλόπιτες. Και μετά έχεις και κάτι άλλο. Είναι σαν να βρίσκεσαι μπροστά σε μια μαύρη τρύπα ειδήσεων. Υπάρχουν ειδήσεις γύρω από την υπόθεση και μετά υπάρχει μια μεγάλη μαύρη τρύπα στο επίκεντρο που ξεχωρίζει για τη σκοτεινιά της, εντάξει;

Λοιπόν, αυτή η μικρή φωτογραφία του φον Μπράουν και του Ντέμπους, κατά την άποψή μου, είναι το σύμβολο των όσων βλέπει κανείς σε αυτό το διαστημικό πρόγραμμα δύο ταχυτήτων, επειδή είναι ξεκάθαρο ότι αυτοί οι δύο άντρες έχουν μια ιδιωτική συζήτηση πίσω από ένα τζάμι. Φορούν και οι δύο ακουστικό στο αυτί τους. Είναι ο ένας κοντά στον άλλο και δείχνουν μακριά κάτι που βρίσκεται σε απόσταση, εντάξει; Επομένως, πιστεύω πως αυτή η σχέση έχει τις ρίζες της στη Ναζιστική Γερμανία, επειδή γνωρίζω ότι ο Ντέμπους ήταν επίσης μέλος της ομάδας του φον Μπράουν στο Πεενεμούντε. Κι αυτό που έκανε για τον φον Μπράουν εκεί, ήταν ότι κατασκεύαζε τα όργανα μέτρησης για κάποια σταθερά ικριώματα πειραματικών πυραύλων που είχαν κατασκευάσει εκεί οι Ναζί. Όμως συνδέεται και με την Καμπάνα.

Τώρα, γι’ αυτό το λόγο βρίσκω ενδιαφέρουσα την ερώτηση, επειδή αν κοιτάξεις τα αρχεία Κούπερ-Κάντγουελ (τα αρχεία ΜΑΤΖΙΚ 12) – και χωρίς να υποστηρίζω αν είναι ή δεν είναι αυθεντικά)… Αυτό που λέω είναι ότι κοιτάζω μόνο τις αποδείξεις των ίδιων των εγγράφων – αυτές οι αποδείξεις κατά κάποιο τρόπο επιβεβαιώνουν τη φωτογραφία, επειδή υποδηλώνουν ότι αυτοί οι πυραυλικοί Ναζί επιστήμονες του προγράμματος Συνδετήρας μεταφέρθηκαν εδώ για να εξετάσουν τα συντρίμμια στο Ρόσγουελ. Και η πρώτη ερώτηση που μου έρχεται στο μυαλό είναι η εξής: Για ποιο λόγο μεταφέρεις εκεί επιστήμονες των Ναζί αν υποπτεύεσαι ότι το αντικείμενο είναι εξωγήινο; Σίγουρα θα θέλεις να κρατήσεις την υπόθεση όσο πιο απόρρητη μπορείς από τον πρώην εχθρό σου, σωστά; Αλλά τους μεταφέρεις εκεί επειδή το αντικείμενο μοιάζει με Γερμανικό.

Και ο φον Μπράουν… Έχεις τον φον Μπράουν και τον Άρθουρ Ρούντολφ και όλους αυτούς τους Ναζί επιστήμονες να ερευνούν αυτά τα πράγματα και να βγάζουν κάποιο συμπέρασμα για την προέλευση του αντικειμένου. Είναι κάποιο είδος Νετρονικής μηχανής που λειτουργεί με τήξη και πάει λέγοντας. Κι αυτό μου λέει πως αν είναι αληθές, τότε κάποιος – αν μιλάμε για παραπληροφόρηση – κάποιος γνωρίζει ότι ο Ντέμπους και ο φον Μπράουν επικοινωνούσαν την εποχή της Ναζιστικής Γερμανίας κι ότι ο φον Μπράουν γνώριζε αρκετά για εκείνο το άλλο μυστικό πρόγραμμα, ώστε να μπορεί να το αναφέρει στους Αμερικανούς ανακριτές του.

Έτσι, επιστρέφουμε σε εκείνη τη φωτογραφία. Αυτό που αντιπροσωπεύει η συγκεκριμένη φωτογραφία για μένα είναι ότι το διαστημικό πρόγραμμα δύο ταχυτήτων ξεκινά κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και στη Ναζιστική Γερμανία. Άλλωστε, τι έχεις μπροστά σου; Έχεις ρουκέτες που είναι ξεκάθαρα ορατές. Κι έχεις κι αυτήν την Καμπάνα και όλα αυτά τα μυστικά στοιχεία που δεν έρχονται καν στην επιφάνεια πριν από την Ενοποίηση της Γερμανίας. Οι Ναζί φροντίζουν ώστε η Σοβιετική Ένωση και οι ΗΠΑ να αποκτήσουν προωθητικούς κινητήρες και ρουκέτες, αλλά αυτό το κρατούν για τον εαυτό τους.

ΜΡ: Αν το κράτησαν για τον εαυτό τους, τι έκαναν με αυτό τα τελευταία 63 χρόνια;

ΤΦ: Σπουδαία ερώτηση. Επειδή αν μπορείς να φανταστείς… Ας πάμε λίγο πίσω. Έχεις τον Μάρτιν Μπόρμαν στην Αργεντινή, με ένα κοινό τραπεζικό λογαριασμό με τον Χουάν Περόν, να κάθεται πάνω σε οκτακόσια εκατομμύρια δολάρια περίπου. Μιλάμε για ένα τεράστιο ποσό για την εποχή. Σωστά επενδυμένο… και ο Μπόρμαν ήταν μάγος των οικονομικών. Δηλαδή, δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό. Ήξερε πώς να μετακινεί χρήματα και πώς να βγάζει χρήματα. Με την κατάλληλη επένδυση, μπορείς να συντηρήσεις αυτού του είδους τα ανεξάρτητα προγράμματα, να τα μετακινείς από το ένα σημείο στο άλλο. Κάποια στιγμή πιστεύω ότι χρειάζεσαι ένα συνέταιρο αν θες να τα μεγιστοποιήσεις και να τα κάνεις πρακτικά και χρήσιμα. Εντάξει;

Αλλά ναι, μέσα σε 63 χρόνια μου φαίνεται πολύ λογικό να έλυσαν τα ιατρικά προβλήματα, καταλαβαίνεις, ώστε να μπορείς να βάλεις κάποιον στο εσωτερικό μιας από αυτές τις συσκευές και να τον βάλεις να την πετάξει. Ναι, είναι πολύ λογικό να μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο.

Μου φαίνεται λογικό ακόμα και το ότι από πιο νωρίς θα μπορούσες να πάρεις πτυχές αυτής της τεχνολογίας και να τις παντρέψεις με πιο συμβατικές, για να ενισχύσεις κατά κάποιο τρόπο την αποτελεσματικότητά τους. Γι’ αυτόν τον λόγο πιστεύω πως εκείνη η φωτογραφία του Ντέμπους και του φον Μπράουν είναι πολύ αποκαλυπτική, επειδή αν ο Ντέμπους εμπλέκεται στο Απόλλων και στην Καμπάνα… Και πάλι, αυτό κατά τη γνώμη μου δείχνει προς μία εναλλακτική τεχνολογία, κατά πάσα πιθανότητα. Αυτό, αλλά και μια σειρά από άλλα πράγματα. Το σίγουρο είναι ότι δεν στηρίζω ολόκληρη την υπόθεση πάνω σε αυτό μόνο.

Επομένως ναι, τι θα μπορούσαν να κάνουν με αυτήν μέσα σε 63 χρόνια; Σκέψου την καμπύλη εκμάθησης. Κατά τη γνώμη μου είναι πολύ λογικό τα ιατρικά ζητήματα να έχουν λυθεί. Μπορεί να βρήκαν μια πρακτική εφαρμογή για ελεύθερη ενέργεια. Όμως, από την άλλη, έχουμε και άσχημες ειδήσεις: Για ακόμα μία φορά, μπορεί να κατάφεραν να εφαρμόσουν αυτά τα πράγματα στον οπλισμό. Κι αυτό, κατά τη γνώμη μου, είναι το πιο τρομακτικό.

ΜΡ: Όμως αν σε καταλαβαίνω σωστά, ισχυρίζεσαι ότι υπάρχει μία απομονωμένη ομάδα Ναζιστών, ίσως οι απόγονοί τους…

ΤΦ: Σωστά.

ΜΡ: …κάπου στη Νότιο Αμερική, ίσως στην Αργεντινή…

ΤΦ: Στη Βραζιλία, στη Χιλή… [γελάει] Ναι.

ΜΡ: Και τα λοιπά, ναι. Με πρόσβαση σε αυτήν την εξωτική τεχνολογία που κατάφεραν να συντηρήσουν και να εξάγουν…

ΤΦ: Α-χα.

ΜΡ: …με συνεχή χρηματοδότηση και συνεχή προστασία από κάπου.

ΤΦ: Κάπου.

ΜΡ: Η οποία κάνει τι; Δεν είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν τον λογαριασμό του ηλεκτρισμού; Πετούν εδώ κι εκεί, ψάχνουν εδώ κι εκεί και δημιουργούν οπλισμό ενάντια σε ποιον; Δεν μου φαίνεται και πολύ λογικό αυτό από μόνο του.

ΤΦ: Εντάξει. Άσε με να σου δώσω ένα πλαίσιο σκέψης. Η σύγχρονη οικονομική κατάρρευση, κατά την άποψή μου, είναι ένα σημάδι ότι συμβαίνει ένας κλονισμός στη μεταπολεμική εκτόνωση των διεθνών σχέσεων. Και τι εννοώ με αυτό; Οι ιδρυτές της Ομάδας Μπίλντερμπεργκ ήταν ο Λόρενς και ο Ντέιβιντ Ροκφέλερ. Συμμετείχε σε αυτό κι ένας Ροθτσάιλντ. Αυτή αντιπροσώπευε κατά κάποιο τρόπο τα εταιρικά συμφέροντα των Άγγλο-Αμερικανών.

Όμως στο Ευρωπαϊκό της κομμάτι, ποιος είναι ο βασικός ιδρυτής; Ο Πρίγκιπας Μπέρναρντ της Ολλανδίας. Ποιος είναι ο Πρίγκιπας Μπέρναρντ; Είναι ένας αξιωματικός των Ες-Ες. Και επομένως, αν εξακολουθεί να υπάρχει μια μεταπολεμική ισχύουσα ιεραρχία στους Ναζί, και ήδη αναφέραμε ότι υπήρχε… Αν υπάρχει μια μεταπολεμική ισχύουσα ιεραρχία στους Ναζί, τότε ένας αξιωματικός των Ες-Ες όπως ο Μπέρναρντ αναφέρεται στον διοικητή του, ο οποίος είναι ο Μάρτιν Μπόρμαν, που είναι τετράστερος στρατηγός των Ες-Ες, εντάξει; Όμως ο Μπέρναρντ είναι επίσης ο αντιπρόεδρος – ωπ, για δες εδώ – της ΑϊΤζι Φάρμπεν, εντάξει; Παρεμπιπτόντως, ποια χρονιά ολοκληρώθηκε τελικά η εκκαθάριση της ΑϊΤζι Φάρμπεν;

ΜΡ: Δεν έχω ιδέα.

ΤΦ: Το 2003.

ΜΡ: Τι λες!

ΤΦ: Ναι. [γελάει]

ΜΡ: Εντάξει.

ΤΦ: Αυτή η εταιρία ήταν τόσο μεγάλη και ισχυρή, και οι συμφωνίες παραχώρησης αδείας που είχε σε όλο τον κόσμο ήταν τόσο μπλεγμένες, που κυριολεκτικά χρειάστηκε τόσος πολύς καιρός για να την ξεφορτωθούν. Μιλάμε για τεράστια δύναμη.

ΚΚ: Όμως τι αναφορές έδινε ο Μπόρμαν στον φον Μπράουν;

ΤΦ: Όχι. Ο φον Μπράουν έδινε αναφορά… Αν κάποιος δίνει αναφορές στη συγκεκριμένη ιεραρχία, αυτός είναι ο φον Μπράουν στον Μπόρμαν. Εντάξει;

ΚΚ: Εντάξει.

ΤΦ: Ας επιστρέψουμε όμως στον Πρίγκιπα Μπέρναρντ, επειδή παρούσα σε αυτές τις αρχικές συναντήσεις της Μπίλντερμπεργκ είναι μια πολύ σημαντική προσωπικότητα. Είναι ο Δρ. Χέρμαν Γιόζεφ Αμπς, ο οποίος είναι γενικός διευθυντής της Ντόιτσε Μπάνκ, μιας από τις μεγαλύτερες διεθνείς τράπεζες. Της τράπεζας που, συμπτωματικά, εξαργύρωσε την επιταγή του Μπόρμαν στο Μπουένος Άιρες, η οποία εκδόθηκε από την Μανιφάκτσουρερς Χάνοβερ εντ Τσέις Μανχάταν, τη μεγάλη τράπεζα των Ροκφέλερ. Ενδιαφερόντων Μόργκαν Ροκφέλερ.

Έτσι αν συνθέσουμε όλα αυτά τα μικρά κομμάτια, αυτό που καταλαβαίνω εγώ είναι πως ένας από τους πρώτους μυστικούς στόχους της ομάδας Μπίλντερμπεργκ μετά τον πόλεμο, ήταν να πάρουν όλα αυτά τα ζεστά μετρητά που είχαν στα χέρια τους οι μεταπολεμικοί Ναζί και να τα διοχετεύσουν μέσω των Δυτικών τραπεζών, να τα διαθέσουν σε Δυτικούς τραπεζίτες. Και πολλά από αυτά, υποπτεύομαι, αποκρύφτηκαν από τα λογιστικά βιβλία. Με άλλα λόγια, ξέπλυναν ένα τεράστιο χρηματικό ποσό.

Τώρα, το πρόβλημα είναι το εξής: Μου αρέσει να λέω – κι ευχαριστώ τον Ρίτσαρντ Χόγκλαντ για την αναλογία, επειδή εκείνος την εξέφρασε πρώτος σε ένα συνέδριο και με έκανε να τη λατρέψω: Στην περίπτωση του Μάρτιν Μπόρμαν έχουμε να κάνουμε με ένα Ντικ Τσένι χωρίς τη ζεστασιά και τη γοητεία.

Με άλλα λόγια λοιπόν, καθώς διαπραγματεύονται αυτές τις συμφωνίες, λένε: Συμφωνούμε μαζί σου. Ο εταιρικός φασισμός είναι το μέλλον και συμφωνούμε ότι η παγκόσμια κυριαρχία είναι μια σπουδαία ιδέα και έχουμε τη διάθεση να παίξουμε μαζί μπάλα. Ορίστε λοιπόν και μπόλικα χρήματα για να το κάνουμε. [γελάει] Με καταλαβαίνεις;
Λοιπόν, όταν έχεις να κάνεις με κάποιον σαν τον Μπόρμαν, έχεις να κάνεις όπως είπα, με τον Ντικ Τσένι χωρίς τη ζεστασιά και τη γοητεία. Τα χρήματα θα έρθουν σε σένα με μεγάλο αντίτιμο, κι όταν φτάσει η στιγμή καλά θα κάνεις να έχεις να τα ξεπληρώσεις.

ΤΦ: Α-χα.

ΜΡ: Μμμ.

ΤΦ: Και αν… με τον Μπόρμαν έχεις μια υπηρεσία πληροφοριών την οποία διεύθυνε ο φίλος του Χάινριχ Μίλερ, ο οποίος επίσης πιστεύεται ότι απέδρασε από τη Ναζιστική Γερμανία – ο αληθινός ηγέτης της Γκεστάπο – έχεις να κάνεις λοιπόν με ανθρώπους που όχι μόνο μπορούν να σε απειλούν, αλλά να πραγματοποιούν και τις απειλές τους, ακόμα κι ενάντια στους απίστευτα πλούσιους και στους απίστευτα ισχυρούς.

ΚΚ: Όμως οι ΗΠΑ τον κέρδισαν τον πόλεμο.

ΤΦ: Κατά κάποιο τρόπο.

ΚΚ: Γιατί να αφήσουν οι ΗΠΑ τους Ναζί να πάνε στην Αργεντινή, με τις ευλογίες τους, χωρίς να έχουν πρώτα αρπάξει ότι μπορούν;

ΤΦ: Απλό. Ακριβώς. Άρπαξαν ότι μπόρεσαν.

ΚΚ: Εντάξει.

ΤΦ: Και ο Μπόρμαν, όπως είπα, διαπραγματεύτηκε – και πάλι, αυτό έχει να κάνει με… Ξέρω ότι έχετε περιορισμένο χρόνο, επομένως για να μπορέσω να απαντήσω σε αυτήν την ερώτηση θα πρέπει να σας φιλοξενήσω. Δεν έχω πρόβλημα, αλλά…

ΚΚ: [Ταυτόχρονες ομιλίες] για λίγη ώρα [γελάει].

ΤΦ: Λοιπόν, βασικά στην περίπτωση του Μπόρμαν έχουμε να κάνουμε με μια συμφωνία που έκανε ο ίδιος, για να παραδώσει όλα τα συνθετικά μιας ατομικής βόμβας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Επομένως, με άλλα λόγια, ο Μπόρμαν έχει ήδη κάποια ηθική στήριξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Θα μπορούσε εύκολα να αποκαλύψει όλο αυτό το πράγμα και να εκθέσει τις Ηνωμένες Πολιτείες ως μια χώρα που έκανε συμφωνία με τον διάβολο. Είναι σαν μια κλασσική Μεξικανική μονομαχία.

Αυτό είναι ένα μέρος του προβλήματος που αντιμετωπίζουμε. Θυμίζω ξανά, ότι μέρος αυτής της συμφωνίας περιλαμβάνει όλους αυτούς τους Γερμανικούς στρατιωτικούς πράκτορες που κατά κάποιο τρόπο περνούν στη ΣιΑϊΕϊ, αλλά συνεχίζουν να λειτουργούν υπό τον έλεγχο του ίδιου Ναζιστή στρατηγού που είχε τον έλεγχο και κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Πολέμου.

ΚΚ: [Ταυτόχρονη ομιλία]

ΜΡ: Και έχουμε και την τεχνολογία ελέγχου του εγκεφάλου. Δεν έχουμε φτάσει καν εκεί ακόμα.

ΤΦ: Ω, ναι! Ακριβώς! Αυτό το πράγμα πάει όλο και πιο βαθιά, ξέρεις. Και κατά την άποψή μου το πιο σημαντικό είναι, πως μόλις κάνουμε μια συμφωνία με τον διάβολο, λέμε: Εντάξει, Μάρτιν (ή όποιος κι αν είναι), θέλουμε να φροντίσεις μια δουλειά και δεν θέλουμε να βρωμίσουμε τα κατάλευκα Αμερικανικά χέρια μας με κάτι τέτοιο. Όμως ξέρουμε ότι έχεις τους ανθρώπους για να την κάνεις εσύ.

Βέβαια. Όμως κάνοντας μια τέτοια συμφωνία, όποια στιγμή κι αν την κάνεις, βάζεις τον εαυτό σου σε μια θέση όπου μπορεί κανείς να σε εκβιάσει κι αυτοί οι άνθρωποι θα το κάνουν αν το θελήσουν. Με άλλα λόγια, μπορούν να σε εκθέσουν στα μάτια ολόκληρου του κόσμου επειδή συμμετείχες σε αυτές τις, ας πούμε, άθλιες υποθέσεις. Άρα, πιστεύω πως το αποτέλεσμα αυτής της συμφωνίας με τον διάβολο… πιστεύω ότι αρχίζουμε να το συνειδητοποιούμε γύρω στη δεκαετία του 1950 με τον Αϊζενχάουερ. Για ποιο πράγμα μας προειδοποιεί όταν αποχωρεί από το αξίωμα; Για το στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα. Κι εκείνος τους γνωρίζει όλους αυτούς τους Ναζί, εντάξει; Τους ξέρει αυτούς τους Ναζί επειδή τους πολέμησε.

Πιστεύω ότι η προειδοποίηση που δίνει στον Αμερικανικό λαό και κατ’ επέκταση σε ολόκληρη τη Δύση, δεν αφορά τόσο το εγχώριας ανάπτυξης στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα των Αμερικανών, όσο τους ανθρώπους που εισχωρούν και ανοίγουν δρόμο σε όλες αυτές τις θέσεις ισχύος και επιρροής στο εσωτερικό της χώρας – και πιο συγκεκριμένα, τους Ναζί. Όλο αυτό είναι πολύ… [ψάχνει να βρει τις λέξεις] Λυπάμαι που δεν έχω και τόση μεγάλη ευχέρεια λόγου εδώ, αλλά προσπαθώ να συνδέσω πολλά σημεία σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα για χάρη σας. Όμως ναι, πιστεύω ότι η βασικότερη αιτία είναι η εξής: έχουν βάλει το όπλο στον κρόταφο της ελίτ των Άγγλο-Αμερικανών.

Και για να το φέρω στη σύγχρονη εποχή, τι είναι αυτό… Θυμίζω και πάλι πως απλά θεωρητικολογώ σε αυτό το σημείο για να απαντήσω στην προηγούμενη ερώτησή σου, αλλά η συμπεριφορά της ελίτ των εταιριών στις ακροαματικές διαδικασίες για την απαλλαγή από τις ευθύνες τους, καθώς και οι δηλώσεις που προήλθαν από σημαντικούς τραπεζικούς ηγέτες και οικογένειες και ομάδες και ούτω καθεξής, μου δίνουν την αίσθηση πως δεν πρόκειται για προσποιητό πανικό αλλά για γνήσιο πανικό. Και καθώς ταξιδεύω στον κόσμο βλέπω τον πανικό να έρχεται από την Ευρώπη, αλλά όχι στον βαθμό της υστερίας που αγγίζει αυτή τη χώρα. Υπάρχει σίγουρα πανικός στην Ισλανδία, όμως φαίνεται πως όσο πιο μακριά ταξιδεύεις προς τα ανατολικά, τόσο λιγότερος πανικός και υστερία υπάρχει.

Όμως είναι αυτή η ουσία της απαλλαγής από ευθύνες λόγω αβλεψίας που μου φαίνεται… Είναι το είδος της συμπεριφοράς που έχει κάποιος όταν εκβιάζεται με ένα όπλο στο κεφάλι του: Λοιπόν, θέλουμε πολλά λεφτά αλλά δεν μπορούμε να σου πούμε για ποιο λόγο.

ΜΡ: Πολύ, πάρα πολύ ενδιαφέρουσα άποψη.

ΤΦ: Ναι. Είναι πολύ ύποπτο. Τώρα, για να φέρω το θέμα στο πλαίσιο των Ναζιστών. Πιστεύω πως η αιτία, μάλλον, της ερώτησής σου οφείλεται στο γεγονός ότι το μόνο πράγμα που βλέπω στα πλαίσια της σύγχρονης ιστορίας, στα τελευταία 60 με 70 χρόνια, που θα μπορούσε να βάλει αυτά τα απίστευτα ισχυρά Άγγλο-Αμερικανικά τραπεζικά συμφέροντα των εταιρών ή αλλιώς της ελίτ, σε τόσο κίνδυνο, είναι ακριβώς μία οντότητα με τεράστια κεφάλαια σε μετρητά, τα οποία μετακίνησε στις δικές τους τράπεζες και τα άφησε σε αυτές για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα ως όρο της συμφωνίας τους: Εμείς θα σας δώσουμε αυτά τα χρήματα. Κάντε τα ότι θέλετε. Εμάς αφήστε μας ήσυχους.

ΜΡ: Αυτή είναι η ερευνητική προσέγγιση που θέλεις να ακολουθήσεις στους επόμενους μήνες, καθώς θα εμφανίζονται περισσότερες πληροφορίες για την τωρινή κρίση;

ΤΦ: Δεν μου αρέσουν πραγματικά οι θεωρίες συνομωσίας. Αυτά τα πράγματα τα αγγίζω μόνο όταν όλα δείχνουν πως οι πτυχές της φυσικής οδηγούν εκεί. Όμως μου κάνουν αυτή την ερώτηση συχνά, γι’ αυτό έχω αναπτύξει αυτήν την θεωρία, γι’ αυτό έχω εκλογικεύσει ένα τέτοιο σενάριο.

Όμως μπορώ να σας πω το εξής: Κάνω έρευνα για ένα βιβλίο – γράφω ένα βιβλίο αυτήν την εποχή – που ασχολείται, ελπίζω αποτελεσματικά, με τις βαθύτερες αιτίες αυτής της πολύ παράξενης σχέσης ανάμεση στη φυσική και στην οικονομία, η οποία μοιάζει να εμφανίζεται ξανά και ξανά και ξανά. Και θα πω μόνο το εξής: οι ρίζες είναι πολύ βαθιές και πολύ, μα πάρα πολύ παλιές.

ΜΡ: Ναι. Αυτή είναι μια πανέμορφη σκέψη για να κάνεις τον κόσμο να αναλογιστεί τι συμβαίνει.

ΤΦ: [γελάει] Τους αφήνει σε αγωνία.

ΜΡ: Άκου κάτι που μου ανέφερε με όμορφα λακωνικό τρόπο ο Πίτερ Λεβέντα όταν μιλήσαμε την προηγούμενη εβδομάδα. Είπε: Κοίτα να δεις, δεν μπορεί όλος ο κόσμος να έχει φαλιρίσει. Κάποιος πρέπει να έχει τα λεφτά.

ΤΦ: Ακριβώς.

ΜΡ: Και κάτι που μοιάζει πολύ προφανές για εμάς όταν συζητάμε αυτό το θέμα μεταξύ μας, είναι πως αν κοιτάξεις όλα αυτά τα μυστικά προγράμματα, όλα τα σύγχρονα αντίστοιχα των πειραμάτων της Καμπάνας, όπου κι αν γίνονται αυτά…

ΤΦ: Όπου κι αν γίνονται.

ΜΡ: …σε αυτόν τον πλανήτη ή οπουδήποτε αλλού, δεν μπορεί, θα κοστίζουν κάποια χρήματα. Κι αν θεωρήσεις τα χρήματα ως μια μορφή ενέργειας, τότε αναρωτιέσαι που… Καταλαβαίνεις, όλη αυτή η ενέργεια αντλείται από το παγκόσμιο κύκλωμα και κάπου πηγαίνει.

ΤΦ: Που πηγαίνει άραγε; [γελάει]

ΜΡ: Ναι. Που πηγαίνει; Αυτή πιστεύω πως είναι μια διαφορετική διατύπωση της ερώτησης που κάνεις κι εσύ.

ΤΦ: Ακριβώς! Ακριβώς.

ΜΡ: Τώρα, για να μαζέψω μερικά από αυτά τα νήματα – και υπάρχουν πολλά νήματα.

ΤΦ: Ω, ναι. [γελάει]

ΜΡ: Και ξέρω πως ούτε καν προσποιείσαι ότι η υπόθεση είναι ξεκάθαρη.

ΤΦ: Ω, όχι. Είναι σίγουρο ότι δεν το πιστεύω. [γελάει]

ΜΡ: Όλα αυτά μου φαίνονται, κατά κάποιο τρόπο, σαν τις κομμένες σκηνές σε μια ταινία: Τι έγινε με αυτόν τον χαρακτήρα; Τι έγινε με εκείνο τον χαρακτήρα; Θεωρείς λοιπόν ότι ο Χανς Κάμλερ κατέληξε όπου κατέληξε και ο Μάρτιν Μπόρμαν;

ΤΦ: Ναι.

ΜΡ: Εντάξει. Θεωρείς ότι ο λόγος για τον οποίο οι Ναζί δεν χρησιμοποίησαν ποτέ αυτήν την χωρίς αμφιβολία ιδιαίτερα ανεπτυγμένη πυρηνική τεχνολογία… Και θα χρειαζόταν μία ολόκληρη συνέντευξη από την αρχή για να μιλήσουμε για τις αποδείξεις αυτής της υπόθεσης.

ΤΦ: Σίγουρα. Ω, ναι. [γελάει]

ΜΡ: Παρόλα αυτά συμφωνούμε με την άποψή σου ότι φαίνεται πως ήταν πολύ πιο εξελιγμένη απ’ όσο παραδέχεται δημόσια ο κόσμος.

ΤΦ: Ωραία. Ωραία.

ΜΡ: Όμως δεν την χρησιμοποίησαν ποτέ, έστω κι αν την είχαν δοκιμάσει, έστω κι αν την είχαν στη διάθεσή τους αρκετά χρόνια. Αυτό συνέβη επειδή σκόπευαν να τη χρησιμοποιήσουν ως μέσο διαπραγμάτευσης αργότερα;

ΤΦ: Είναι πολύ πιθανό. Αλλά πιστεύω πως θα μπορούσε επίσης να υποστηρίξει κανείς… Κοιτάξτε, ένα από τα πράγματα… Κατά κάποιο τρόπο είμαι ένας οπαδός των παιχνιδιών στρατηγικής. Παίζω όλη την ώρα τέτοια. Είναι η διασκέδασή μου, καταλαβαίνετε; Μου αρέσουν όπως σε άλλους ανθρώπους αρέσει να βλέπουν τηλεόραση ή κινηματογραφικές ταινίες, εντάξει; Και ξέρετε πολύ καλά όπως κι εγώ, ότι η Βέρμαχτ είχε στο Ανατολικό Μέτωπο μια εντυπωσιακή αναλογία θανάτων εις βάρος του Κόκκινου Στρατού, εναντίον των Ρώσων.

ΜΡ: Ναι. Εκατομμύρια άντρες του Κόκκινου στρατού.

ΤΦ: Οι μισές απώλειες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου προκλήθηκαν από τη Ναζιστική πολεμική μηχανή στη Σοβιετική Ρωσία.

ΜΡ: Ναι. Και, ξέρεις, ποτέ μου δεν κατάλαβα πώς ένα τόσο μικροσκοπικό έθνος μπόρεσε να σταθεί απέναντι στους Ρώσους στρατιώτες…

ΤΦ: Και να τους κατατροπώσει έτσι απλά… [γελώντας]

ΜΡ: …και να τους εξοντώσει όλους. Ποτέ μου δεν το κατάλαβα αυτό.

ΤΦ: Ακριβώς. Και ξέρεις, απ’ όσα γνωρίζω ως ερασιτέχνης στρατιωτικός ιστορικός, οι συμβατικές γνώσεις ή επιχειρήσεις δεν καταφέρνουν να το εξηγήσουν όλο αυτό. Παρεμπιπτόντως, πρόσφατα η Ρωσία – νομίζω τα τελευταία χρόνια – αποκάλυψε ότι οι πραγματικές απώλειες μπορεί να έφτασαν τα δεκαπέντε εκατομμύρια παραπάνω από τα 25 εκατομμύρια που γνωρίζουμε.

ΜΡ: Χμ.

ΤΦ: Επομένως, όπως βλέπεις, αυτή η μικροσκοπική, ενοχλητική μικρή χώρα, όχι μόνο πολεμά το Ηνωμένο Βασίλειο και αργότερα τις Ηνωμένες Πολιτείες και ουσιαστικά όλους τους άλλους, αλλά για εκείνους όλο αυτό είναι κατά κάποιο τρόπο δευτερεύουσας σημασίας. Στο Ανατολικό Μέτωπο διεξάγεται μία τεράστια στρατιωτική επιχείρηση και, όπως το αντιλαμβάνομαι, όσο ικανός και ευφυής κι αν ήταν ο Γερμανικός Στρατός, αυτό δεν μπορώ να το εξηγήσω. Άρα κάτι άλλο συμβαίνει εδώ, και…

ΚΚ: Έχεις κάποια θεωρία;

ΤΦ: Ναι. Ω, ναι. Τη γράφω στο πρώτο μου βιβλίο για τους Ναζί, Το Ράιχ του Μαύρου Ήλιου. Υπάρχουν έντονες φήμες που προέρχονται από τη Ρωσία, οι οποίες ξεκινούν στη διάρκεια του πολέμου, ότι οι Ναζιστές χρησιμοποιούν κάτι στο Ανατολικό Μέτωπο που δεν το χρησιμοποιούν ενάντια στους Δυτικούς συμμάχους, επειδή φυσικά οι Κομμουνιστές – οι Μπολσεβίκοι – είναι ο ιδεολογικός τους εχθρός. Επομένως, ναι. Είναι υπάνθρωποι. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όλη αυτή την αποτροπιαστική τεχνολογία που έχουμε εναντίον τους. Αλλά…

ΚΚ: Υπονοείς βιολογικό πόλεμο;

ΤΦ: Όχι. Υπονοώ ραδιενεργές βόμβες. Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι χρησιμοποιούν κάποιες πρωτότυπες ή κάποιες πρώτης γενιάς βόμβες αέριου καυσίμου. Κι αν δεν ξέρετε τι είναι οι βόμβες αέριου καυσίμου, πρόκειται για συμβατικές βόμβες με την εκρηκτική ισχύ ενός πυρηνικού όπλου. Τώρα, θα σας δείξω… θα πάω ακόμα πιο πέρα. Θα σας πω τον τρόπο που τις χρησιμοποιούσαν. Τις χρησιμοποιούσαν σε συστοιχίες πυροβολικού με πολλαπλές κάνες και τις εκτόξευαν με ρουκέτες.

Επομένως αν χρησιμοποιήσουμε τις λέξεις πυρηνικά όπλα και ισοπεδωτικοί βομβαρδισμοί, παίρνουμε μια ιδέα, αν με καταλαβαίνετε, του μακελειού που προκάλεσαν στον Κόκκινο Στρατό. Και τα πράγματα γίνονται τόσο άσχημα που το 1941, κατά τη διάρκεια της μάχης της Μόσχας, όταν οι Γερμανοί κάνουν αυτό το πράγμα, οι Σοβιετικοί, μέσω της Σουηδίας, λένε στους Γερμανούς πως αν δεν παύσουν πυρ θα ξεκινήσουν να χρησιμοποιούν δηλητηριώδη αέρια. Τόσο άσχημα είναι τα πράγματα, αν με καταλαβαίνετε.

ΜΡ: Όμως υπάρχουν και… Αυτό που θέλω να πω είναι ότι πέρα από αυτό το συναρπαστικό συμπέρασμα που βγαίνει από αυτά τα γεγονότα…

ΤΦ: Ναι.

ΜΡ: …υπάρχουν αναφορές αυτοπτών μαρτύρων…

ΤΦ: Ω, ναι. Βέβαια.

ΜΡ: …ανθρώπων που αναφέρουν κάτι που μοιάζει απόλυτα με πυρηνικές εκρήξεις.

ΤΦ: Ναι. Ακριβώς. Ακριβώς. Έχεις όλα αυτά τα πράγματα να συμβαίνουν στο Ανατολικό Μέτωπο που δεν μπορείς να εξηγήσεις χωρίς, κατά την άποψή μου, τη χρήση και την εφαρμογή όλων αυτών των ανεπτυγμένων Ναζιστικών όπλων. Γι’ αυτό τον λόγο, πιστεύω, δεν ακούμε ποτέ γι’ αυτά. Και κάτι τελευταίο σχετικά με αυτό είναι το εξής: κατά τη διάρκεια του πολέμου η κυβέρνηση του Στάλιν δεν θα ανεχόταν από τον εαυτό της να παραδεχτεί ότι αντιμετώπιζε έναν εχθρό που ήταν πολύ πιο εξελιγμένος τεχνολογικά.

ΜΡ: Θα ήταν τουλάχιστον ντροπιαστικό. [γελάει]

ΤΦ: Στην καλύτερη περίπτωση θα ήταν ντροπιαστικό. Όμως φανταστείτε το ηθικό του Κόκκινου Στρατού, με αυτή τη σφαγή, με αυτό το αιματοκύλισμα που συμβαίνει, με τους Κομισάριους να απειλούν κυριολεκτικά ότι θα πυροβολήσουν όποιον λιποτακτήσει, μόνο και μόνο για να διατηρήσει υψηλό ηθικό σε κάποιες από τις μεγάλες μάχες. Αν ο Στάλιν είχε παραδεχτεί κάτι τέτοιο δημόσια, τότε, νούμερο ένα, πιστεύω πως θα είχε αποδυναμώσει τόσο πολύ την κυβέρνησή του που θα του στοίχιζε την εξουσία, αν με καταλαβαίνετε.

ΜΡ: Ναι.

ΤΦ: Και νούμερο δύο, αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, θα έφερνε στην εξουσία μία κυβέρνηση που θα είχε τη θέληση να κυνηγήσει την ειρήνη. Στην πραγματικότητα, ο ίδιος ο Στάλιν προσπάθησε να το κάνει το 1942.

ΜΡ: Ναι. Και υπάρχουν και οι αναφορές των στρατηγών. Των ανθρώπων που δίνουν τις διαταγές, οι οποίοι είναι πρόθυμοι να πυροβολήσουν τους στρατιώτες που λιποτακτούν… Είναι εντελώς αντίθετο με όλα όσα γνωρίζουμε για τον ψυχισμό των Ρώσων, τη Ρωσική προσωπικότητα, την επίμονη αντίσταση των Ρώσων.

ΤΦ: Ακριβώς.

ΜΡ: Απλά δεν κολλάει, έτσι δεν είναι;

ΤΦ: Έτσι είναι. Ακριβώς.

ΚΚ: Εγώ νόμιζα πως ήταν ο Ρωσικός χειμώνας που σταμάτησε τους Ναζί.

ΤΦ: Ναι, λοιπόν… Υπάρχουν πολλές ευχάριστες μεγαλοστομίες [η Κέρι γελάει], ειδικά στα Αμερικανικά ιστορικά συγγράμματα των πανεπιστημίων, αν με καταλαβαίνεις.

ΚΚ: Εντάξει.

ΤΦ: Καταλαβαίνεις, η Αμερική εμφανίζεται και σώζει την κατάσταση στο Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Αμερική εμφανίζεται και σώζει την κατάσταση στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Για μένα, όλα αυτά είναι απλώς μπούρδες των στρατιωτικών.

ΚΚ: Εντάξει.

ΤΦ: Επειδή εμφανιζόμαστε σχετικά αργά. Κι αν δεις τις Αμερικανικές επιχειρήσεις στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, κατά κάποιο τρόπο βρισκόμαστε στην περιφέρεια των πραγμάτων συνεχώς. Η δράση εξελίσσεται στη Σοβιετική Ένωση.

Επομένως, ναι, λέμε για τον Στρατηγό Χειμώνα και όλα τα σχετικά. Όμως υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν το αντίθετο, επειδή τον Αύγουστο του 1941 ο Αδόλφος Χίτλερ στρέφει το Κεντρικό Σώμα Στρατού, τη Δεύτερη Στρατιά των Πάντσερ, 650 μίλια εκτός πορείας προς τον νότο για να περικυκλώσει κάποιες δυνάμεις των Ρώσων στο Κίεβο, ενώ μπροστά του στα 250 μίλια μόλις βρίσκεται η Μόσχα κι έχει ήδη εξοντώσει το εξήντα τοις εκατό του Κόκκινου Στρατού και το μόνο που απομένει ανάμεσα σε εκείνον και τη Μόσχα είναι μόνο ένα τάγμα τυφεκιοφόρων. Επομένως ο πόλεμος χάθηκε, όχι από τον Στρατηγό Χειμώνα ή από τον Στρατηγό Λάσπη, αλλά από τον ίδιο τον Χίτλερ που έβγαλε αυτή τη χαζή, ηλίθια, ανόητη, αστήρικτη στρατιωτική απόφαση να κάνει τη συγκεκριμένη παράκαμψη. [γελάει]

ΜΡ: Ναι.

ΚΚ: Υπάρχει πιθανότητα ακόμα κι αυτό να είναι παραπληροφόρηση; Κι αυτό που άλλαξε πραγματικά τον πόλεμο να είναι οι συμφωνίες που έγιναν με τους Αμερικανούς επειδή κατάλαβαν ότι ο αγώνας τους ήταν χαμένος και έκαναν χρηματικές συμφωνίες και έφυγαν από τη Γερμανία επειδή ήθελαν να γράψουν την ιστορία από την αρχή και να ακολουθήσουν διαφορετική κατεύθυνση;

ΤΦ: Ωραία. Λοιπόν, πιστεύω ότι οι συμφωνίες άρχισαν να γίνονται – αν μη τι άλλο τα προσχέδια, είμαι σίγουρος – την περίοδο ανάμεσα στην πτώση της Έκτης Στρατιάς στο Στάλινγκραντ και στην αποτυχημένη Γερμανική επίθεση στο Κουρσκ το 1943. Τον Ιούλιο του 1943. Γι’ αυτή την περίοδο μιλάμε.

ΚΚ: Νωρίς.

ΤΦ: Αρκετά νωρίς. Μετά το Κουρσκ, η επιθετική ικανότητα της Βέρμαχτ είναι κατεστραμμένη για τουλάχιστον ενάμισι χρόνο, εντάξει; Επομένως είναι σε αυτήν την περίοδο που η ηγεσία των Ναζί φτιάχνει σιωπηλά τα προσχέδια, ελπίζει η επίθεση να πάει καλά, αλλά δημιουργεί τα θεμέλια. Μετά τη μάχη στο Κουρσκ, ανεβάζει ταχύτητα και ξεκινούν οι μυστικές διαπραγματεύσεις. Ναι. Πιστεύω πως μπορεί να πει κανείς ότι ένα μέρος της ιστορίας αλλοιώθηκε επίτηδες για να κρύψει αυτό το γεγονός.

ΜΡ: Είναι ένα λογικό συμπέρασμα.

ΤΦ: Σίγουρα.

ΜΡ: Άσε με να σου κάνω μια τελευταία ερώτηση…

ΤΦ: Εντάξει.

ΜΡ: …αν και πρόκειται για σημαντική ερώτηση που μπορεί να είναι μεγάλη, και δεν ξέρω κατά πόσο είναι εύκολη ή όχι.

ΤΦ: Εντάξει.

ΜΡ: Η ερώτηση είναι η εξής: Αν υπάρχει κάτι που να θεωρείται κεντρική βάση ισχύος των Ναζιστών αυτή τη στιγμή, που βρίσκεται; Ποιοι είναι; Και ποια νήματα κινούν; Και για ποιο λόγο πρέπει να μας νοιάζει;

ΤΦ: Αχ… Στη Γερμανία και είναι κάποιοι από τους σημαντικότερους πολιτικούς. [γελάει]

ΜΡ: Στη Γερμανία; Τώρα;

ΤΦ: Στη Γερμανία. Ναι.

ΜΡ: Αλήθεια! Δεν περίμενα να πεις κάτι τέτοιο!

ΤΦ: Ναι, όσο περίεργο κι αν φαίνεται. Ένα από τα πράγματα που ερεύνησα πολύ προσεκτικά ήταν η Ενοποίηση της Γερμανίας. Όταν έπεσε το Τοίχος του Βερολίνου, έπεσε την ίδια ακριβώς ημερομηνία – ξεχνάω την ακριβή ημερομηνία στο μυαλό μου – αλλά έπεσε την ίδια ακριβώς ημερομηνία με την επέτειο της Κρίσταλναχτ το 1938.

ΜΡ: Χμ.

ΤΦ: Έπεσε… κι αυτή, παρεμπιπτόντως, είναι η επέτειος του Μπιρ Χολ Πουτς. Εντάξει;

ΜΡ: Εντάξει.

ΤΦ: Τώρα πήγαινε πίσω και θυμήσου τι συνέβαινε στην Ανατολική Γερμανία εκείνη την εποχή. Υπάρχουν πολλές μαζικές συγκεντρώσεις και διαμαρτυρίες Γερμανών λόγιων στη Λειψία και στη Δρέσδη, οι οποίες προωθούν την ανάπλαση του κράτους της Ανατολικής Γερμανίας. Προωθούν την ενοποίηση.

Όμως τότε συμβαίνει κάτι εκπληκτικό – κι αυτό, κατά τη γνώμη μου, αποκαλύπτει τα πάντα – αυτές τις συγκεντρώσεις αρχίζουν να τις παρακολουθούν πολλοί Νεοναζί. Αυτοί οι άνθρωποι εμφανίζονται με κινητά τηλέφωνα, με ηλεκτρονικούς υπολογιστές και πολλά χρήματα και χρησιμοποιούν κλασσικές τακτικές των Ναζί, απομακρύνουν βίαια κάθε αντίθετη άποψη σε αυτές τις συγκεντρώσεις και αρχίζουν κατά κάποιο τρόπο να τις κατευθύνουν, ώστε ακόμα και δημοφιλή σλόγκαν που φωνάζουν οι διαμορφωτές, όπως το: Βιρ σιντ ντας Βολκ (Εμείς είμαστε ο λαός) αλλάζει και γίνεται Βιρ σιντ άιν Βολκ.

ΜΡ: Α. Είμαστε ένας λαός.

ΤΦ: Άιν Βολκ, άιν Ράιχ, άιν Φύρερ (σ.τ.μ.: Ένας λαός, ένα Ράιχ, ένας Φύρερ). Εντάξει;

ΜΡ: Ναι.

ΤΦ: Τώρα, από την άλλη μεριά, η κυβέρνηση του Καγκελάριου Κολ στη Βόννη, με πολύ ήσυχο αλλά και πολύ σοβαρό τρόπο διοχετεύει χρήματα και κατευθύνει όλα αυτά τα πράγματα. Επομένως, με άλλα λόγια, αυτό που λέω είναι το εξής: δεν μπορούν ξαφνικά να εμφανίζονται Νεοναζιστικοί πυρήνες στην κομμουνιστική Ανατολική Γερμανία με κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, όλα αυτά τα χρήματα, οργανωμένοι, έτοιμοι να δράσουν, χωρίς να υπάρχει κάποια δομή πληροφοριών στην Ανατολική Γερμανία που να τους στηρίζει.

Και μόλις προκύπτουν όλες αυτές οι δραστηριότητες – ΜΠΑΜ – εντελώς ξαφνικά η Βόννη έχει, έτοιμο για εφαρμογή, στα χέρια της, ένα σχέδιο ενοποίησης. Και ουσιαστικά πρόκειται για ένα γάμο υπό την απειλή των όπλων, μια κλασσική τακτική του Χίτλερ: Λοιπόν, θα σας δώσουμε την ευκαιρία να ψηφίσετε κατά πόσο θέλετε την ενοποίηση ή όχι. Και στη συνέχεια, τι συμβαίνει; Όταν γίνονται τα δημοψηφίσματα στις επαρχίες της Ανατολικής Γερμανίας, εμφανίζονται οι Νεοναζί και κατευθύνουν μερικές από αυτές τις δραστηριότητες για να κρατήσουν κοντά τους εκείνους που θα ψηφίσουν υπέρ και για να απομακρύνουν εκείνους που θα ψηφίσουν κατά.

ΜΡ: Όμως όλο αυτό δεν είναι μέρος της εδραίωσης ενός από τα κεντρικά στηρίγματα για την Ευρωπαϊκή Ένωση;

ΤΦ: Φυσικά και είναι!

ΜΡ: Εντάξει.

ΤΦ: Όμως τι είναι αυτό που λέει ο Μάρτιν Μπόρμαν ότι θέλει να κάνει μετά τον πόλεμο; Θέλει να δημιουργήσει μία Ευρωπαϊκή ομοσπονδία, ή συνομοσπονδία, την οποία η Γερμανία θα μπορέσει να ελέγξει. Άκου τώρα τι είπε: Με ελαστικά πολιτικά μέσα. Με άλλα λόγια, έχει μάθει να μιλά την πολιτική γλώσσα εις βάθος.

ΜΡ: Εντάξει. Όμως αυτό που λες, λοιπόν, είναι πως ότι κι αν συμβαίνει στην Αμερική αυτή τη στιγμή είναι αποστασιοποιημένο σε σχέση με αυτά που περιγράφεις; Ότι δεν υπάρχει καμία σύνδεση μεταξύ τους;

ΤΦ: Ω, όχι, όχι. Καθόλου. Είμαι πολύ ανήσυχος επειδή αυτό που βλέπω να συμβαίνει στην Αμερική τα τελευταία δέκα, δώδεκα χρόνια, είναι η εμφάνιση μιας τρομακτικής, φασιστικής αστυνομοκρατούμενης / χαφιεδικής κουλτούρας. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος γι’ αυτό. Όχι, δεν θα έλεγα λοιπόν ότι αποστασιοποιείται από τα υπόλοιπα.

Αυτό που λέω, όμως, είναι να κοιτάξετε την Ευρώπη και να δείτε τα πρόσφατα γεγονότα πολύ προσεκτικά, ειδικά τα γεγονότα που σχετίζονται με την Ενοποίηση της Γερμανίας και τις κινήσεις που έκανε η Γερμανία στη συνέχεια – σχεδόν αμέσως – για να διχάσει την Τσεχοσλοβακία και για να διχάσει τη Γιουγκοσλαβία. Επειδή, θυμηθείτε, ήταν η Δυτική Γερμανία, η πρόσφατα ενοποιημένη Γερμανία, το πρώτο έθνος που αναγνώρισε τη διάσπαση της Κροατίας εναντιώνοντας τον εαυτό της στη Ουάσινγκτον και στο Λονδίνο. Το έκαναν μονομερώς.

Κι όταν η Κροατία απέκτησε την ανεξαρτησία της, γύρισε και είπε: Σας παρακαλούμε, βοηθήστε μας. Μπορεί κάποιος να μας βοηθήσει σας παρακαλούμε; Να μας στείλει ειρηνευτικές δυνάμεις;—ΜΠΑΜ—η Γερμανία στέλνει στρατιώτες. ΜΠΑΜ – η Γερμανία στέλνει τη Λουφτβάφε. ΜΠΑΜ – η Γερμανία ξεπουλά όλο τον κομμουνιστικό εξοπλισμό της στην Κροατία και εξοπλίζει  από την αρχή το Ανατολικογερμανικό τμήμα του πρόσφατα προσαρτημένου Στρατού της Ανατολικής Γερμανίας με εξοπλισμό Μπούντεσβερ.

Κοιτάξτε λοιπόν τη Γερμανία προσεκτικά. Έκανε και πολλά άλλα. Πηγαίνετε στο YouTube. Θα πάθετε πλάκα, επειδή βρήκα στο YouTube ένα Μπούντεσβερ Βαχμπατάιλον να εκτελεί μία άσκηση μετά μουσικής στην Κολωνία το 2005! [γελάει]

Αυτό απλά με ισοπέδωσε, επειδή εδώ στην Αμερική, αν με καταλαβαίνετε, [γελώντας] δεν έχουμε ιδέα για το τι συμβαίνει. Όμως αυτοί μπήκαν με στρατιωτικό βήμα σε ένα στάδιο, κρατώντας το λάβαρο με το Δέντρο της Καμπάνας, με τα τύμπανα να παίρνουν φωτιά, υμνώντας τη δόξα της Πρωσίας. Με καταλαβαίνετε; Επομένως, με άλλα λόγια, βλέπω την αναβίωση όλων αυτών των Πρωσικών στρατιωτικών παραδόσεων μπροστά στα μάτια μου και το μόνο πράγμα που δεν κάνουν είναι ο βηματισμός της χήνας. [γελάει] Με ισοπέδωσε εντελώς.

Όμως τρομάζω κιόλας επειδή πέντε χρόνια περίπου πριν από την ενοποίηση, έλεγα σε κάποιους φίλους μου: Προσέξτε καλά. Αν όντως συμβεί, θα επαναφέρουν αργά όλες τις στρατιωτικές παραδόσεις. Και τώρα, δύο, τρία χρόνια αργότερα, η Μπούντεσβερ διοργανώνει ξανά στρατιωτικές παρελάσεις, κρατώντας το λάβαρο με το Δέντρο της Καμπάνας, έχοντας ως βιτρίνα την Πρωσία διοργανώνουν παρελάσεις μπροστά από το Ράιχσταγκ. Αυτό εμένα με τρομάζει. Είναι ανατριχιαστικό.

ΚΚ: Επίσης…

ΜΡ: Είναι κατανοητό.

ΚΚ: Ο Ομπάμα ήταν… έκανε μια ειδική…

ΤΦ: Στη Σίγκεσαουλε!

ΚΚ: Στην Πύλη, σωστά; – [σ.τ.μ.: στην Πύλη του Βρανδεμβούργου]—η οποία υποτίθεται πως είναι ένα πολύ σημαντικό σύμβολο της επετείου από μυστικιστικής άποψης.

ΤΦ: Ω, σίγουρα! Φυσικά. Ναι. Και δεν πιστεύω πως πρόκειται για καλό συμβολισμό σε καμία περίπτωση. Υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που το πιστεύουν, ξέρεις. Έχω διαφωνήσει με τον καλό μου φίλο τον Ρίτσαρντ Χόγκλαντ σε αυτό το θέμα. Όμως, αν με καταλαβαίνεις, για ποιο λόγο ένας υποψήφιος πρόεδρος πήγε στο Βερολίνο; Εντάξει, είναι ωραίο να έχεις καλές σχέσεις με την Ευρώπη, προφανώς.

ΜΡ: Έχει επίσης να κάνει με το άγγιγμα των Κένεντι.

ΤΦ: Ναι. Είναι ωραίο να έχεις καλές σχέσεις με τη Μόσχα και το Πεκίνο, [γελάει] αν με καταλαβαίνεις, κι αυτές θα μου φαίνονταν λογικές τοποθεσίες για να πάει κάποιος. Αλλά το Βερολίνο;

ΚΚ: Όμως υπάρχει κάτι υποσυνείδητο εδώ.

ΤΦ: Ω, βέβαια.

ΚΚ: Εννοώ ότι έχουν διαποτίσει τη ΝΑΣΑ, έχουν διαποτίσει τις μυστικές υπηρεσίες, αν με καταλαβαίνεις, τα απόρρητα προγράμματα…

ΤΦ: Ναι.

ΚΚ: …εις βάθος, κι αυτό σημαίνει ότι έχουν διαποτίσει την πραγματική, μυστική κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών. Επομένως υπάρχει μία ευθυγράμμιση εδώ.

ΤΦ: Εντάξει. Αναλογίσου το εξής: σκέψου τον Επιταχυντή Αδρονίων, εντάξει; Έχουμε δύο τεράστιους δακτυλίους που περιστρέφονται αντίστροφα ο ένας από τον άλλον και με αυτούς σκοπεύουν να επιταχύνουν σωματίδια και να τα κάνουν να συγκρουστούν μεταξύ τους. Εντάξει; Βρίσκω την ιδέα της αντίθετης περιστροφής κάπως παράξενη, αν με καταλαβαίνεις, τολμηρά παράξενη. Όμως το πιο παράξενο κατά την άποψή μου είναι το εξής: Για ποιο λόγο ο πρώτος Καγκελάριος του Γερμανικού Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος μετά τον Κολ είναι φυσικός; [Σ.τ.μ.: αναφέρεται στην Άγκελα Μέρκελ.]

ΜΡ: Χμ.

ΤΦ: Το ξέρατε αυτό;

ΜΡ: Εγώ δεν το ήξερα.

ΤΦ: Έχει διδακτορικό στη φυσική. [γελάει]

ΜΡ: Εντάξει.

ΤΦ: Για ποιο λόγο έχει διδακτορικό στη φυσική;

ΜΡ: Διδακτορικό στη φυσική.

ΤΦ: Ναι. Και ξέρεις τι σημαίνει να έχεις Γερμανικό διδακτορικό.

ΜΡ: Ξέρω.

ΤΦ: [γελάει] Ξέρεις, αυτά δεν τα δίνουν σε καμία περίπτωση έτσι απλά κι αυτό κατά την άποψή μου… Για ποιο λόγο να ασχοληθεί ένας τέτοιος άνθρωπος με την πολιτική, ειδικά όμως σε αυτό το επίπεδο; Με καταλαβαίνεις; Δεν μιλάμε για ένα διδάκτορα της φυσικής που γίνεται πρωθυπουργός της Σομαλίας. [γελάει] Μιλάμε για ένα τεχνολογικά εξειδικευμένο έθνος. Επομένως αυτό κατά την άποψή μου, αν με καταλαβαίνεις… είναι μία ακόμα μικρή ένδειξη ότι πρέπει να παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά αυτά που συμβαίνουν εκεί.

ΜΡ: Τώρα λοιπόν, αυτό που είναι πραγματικά εντυπωσιακό εδώ είναι… Όπως είχες την καλοσύνη να τονίσεις, έχουμε μεγάλη πίεση χρόνου αυτό το απόγευμα. Συζητάμε μόλις δύο ώρες και θα μπορούσαμε κατά πάσα πιθανότητα να μιλάμε για άλλες τέσσερις χωρίς να το σκεφτούμε καν, επειδή υπάρχουν τόσα θέματα που μπορεί να καλύψει αυτή η συζήτηση.

ΤΦ: Ω ναι.

ΜΡ: Δεν ξέρω πότε θα ξαναβρεθούμε όλοι μαζί στο ίδιο μέρος και την ίδια ώρα, όμως αυτή τη στιγμή θα ήθελα να πω ότι θα μας άρεσε πολύ να ηχογραφήσουμε ξανά τη συζήτησή μας για να εξερευνήσουμε μερικά από αυτά τα θέματα.

ΤΦ: Βέβαια. Θα μου άρεσε αυτό.

ΜΡ: Και είμαι αρκετά σίγουρος ότι θα ξυπνήσω αύριο το πρωί, αν δεν μου συμβεί τώρα καθώς θα κατεβαίνω τα σκαλιά, με πολλές ερωτήσεις που δεν είχα την ευκαιρία να κάνω.

ΤΦ: Εντάξει. Εντάξει.

ΜΡ: Αυτό που θέλω να κάνω είναι να σε ευχαριστήσω για τον ζήλο σου, για τη δημιουργικότητά σου, για την ευφράδεια που έδειξες προσπαθώντας να εξηγήσεις αυτά τα ζητήματα που είναι πολύ δύσκολο για πολλούς ανθρώπους να καταλάβουν, επειδή αυτή η ιστορία είναι τεράστια.

ΤΦ: Ω ναι.

ΜΡ: Μας περιέγραψες εκείνο το σημείο του παγόβουνου που δεν φαίνεται συχνά.

ΤΦ: Εντάξει. Εντάξει.

ΜΡ: Κάποιος έπρεπε να το κάνει και νομίζω πως έκανες μια εξαιρετική δουλειά.

ΤΦ: Λοιπόν, σ’ ευχαριστώ. Σ’ ευχαριστώ. Το εκτιμώ αυτό.

ΜΡ: Ήταν χαρά μας και προνόμιό μας που σε βοηθήσαμε σε αυτό και ανυπομονούμε να σε δούμε ξανά. Ανυπομονούμε να μιλήσουμε μαζί σου ξανά.

ΤΦ: Θα είναι ευχαρίστησή μου.

ΜΡ: Σ’ ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο σου.

ΤΦ: Εγώ σας ευχαριστώ.

πατήστε εδώ για το βίντεο της συνέντευξης

Υποστηρίξτε το Πρότζεκτ Άβαλον - κάντε μία δωρεά:

Donate

Οι δωρεές δεν εκπίπτουν από τη φορολογία των Αμερικανών πολιτών.  

Ευχαριστούμε για τη βοήθειά σας.
Η γενναιοδωρία σας μας επιτρέπει να συνεχίσουμε το έργο μας. 

Μπιλ Ράιαν

bill@projectavalon.net


unique visits