Search

__________________________________________________________

  H Κίντρα Άρνεσεν στην Σύνοδο Κορυφής Εκτάκτου Ανάγκης για τον Κόλπο του Μεξικού
Νέα Ορλεάνη, 19 Ιουνίου 2010

πατήστε εδώ για την ιστοσελίδα της Σύνοδου Κορυφής Εκτάκτου Ανάγκης για τον Κόλπο.

Η Κίνρα Άρνεσεν, μια νέα μητέρα δύο παιδιών 8 και 5 ετών, και η σύζυγος επαγγελματία ψαρά στη Λουιζιάνα, ένοιωθε άκρως προβληματισμένη σχετικά με την έλλειψη προόδου στις επιχειρήσεις βοήθειας στη καταστροφική κηλίδα της ΒΡ στο Κόλπο του Μεξικού.

Είχε την ευκαιρία να ερευνήσει επί τόπου με το να συμμετέχει σ' ένα αριθμό συναντήσεων με τις αρχές και επισκέψεις στο χώρο της καταστροφής.

Περιγράφει ζωηρά και με δύναμη, στην Εκτάκτου Ανάγκης Σύνοδο Κορυφής στον Κόλπο, τη σκληρή πραγματικότητα από τι πραγματικά συμβαίνει στη περιοχή - και την ανάγκη να εκκενωθούν οι τοπικοί πληθυσμοί.


25 Ιούνιου, 2010

Ευχαριστώ. Λοιπόν, συνήθως δεν είμαι κάποια που δίνει ομιλίες. Γι' αυτό λοιπόν φίλοι μου προσπαθήστε να κάνετε υπομονή μαζί μου· θα προσπαθήσω να το κάνω αυτό όσο ανώδυνο γίνεται.

Για να σας εξηγήσω που ακριβώς ζω, είμαι ακριβώς αυτή που βρίσκεται στο τέρμα. Βρίσκομαι στο Σημείο 5 της Εθνικής Οδού 23 στη κοινότητα του Σάουθ Πλάκερμαινς, στη Λουισιάνα. Σκεφτείτε όμως αυτό που έχω να πω, δηλαδή ότι είμαι η μητέρα ενός πεντάχρονου αγοριού και ενός οχτάχρονου κοριτσιού που μοιάζουν τον πατέρα τους.

Λέγοντας αυτά, όταν αρχικά συνέβηκε αυτό, στ' αλήθεια δεν ήξερα τι να κάνω, σε ποιον να κάνω ερωτήσεις, ποιος θα μπορούσε να μας δώσει απαντήσεις.


Την πρώτη μέρα μας συστήσαν σε όλους στη ΒΡ, ήρθαν στο κτήριο μας και είπαν: Η ΒΡ κάνει τις δουλειές της σωστά. Σίγουρα! Μπορείτε να το πιστέψετε αυτό· Η ΒΡ κάνει τις δουλειές της σωστά και είμαστε εδώ για να φροντίσουμε για όλα, φίλοι μας. Λοιπόν, μετά από 61 μέρες, αυτό ήταν ένα αστείο, τουλάχιστο.

Απλά για να σας δώσω μια προοπτική για το που έχω βρεθεί:Πριν τέσσερις εβδομάδες, βρέθηκα σε μια συνάντηση στο δημαρχείο και πράγματι καθήλωσα όλους όσους συμμετείχαν και τους έκανα να τραυλίζουν πριν το τέλος της ομιλίας τους. Όπως και να 'χει, πήρα μια πρόσκληση την επόμενη εβδομάδα να πάω πίσω από τις "εχθρικές γραμμές". Μου έδωσαν, εμένα από όλους τους ανθρώπους, εξουσιοδότηση ασφαλείας να πάω μέσα στη βάση επιχειρήσεων, συναντήσεις στη Βένις της Λουιζιάνα.


Στις 8 μ.μ., ανοιχτή πρόσκληση μόνο για να παρακολουθήσεις. Το πιστεύετε αυτό; Πράγματι συμβαίνει.

Επίσης μου έδωσαν εξουσιοδότηση ασφαλείας για να πάω στο Πόστο του Αρχηγείου για Περαστατικά της Χόμλαντ το οποίο έχει δικαιοδοσία πάνω από όλη τη περιοχή της Λουιζιάνας. Έχω μπει στα αεροσκάφη της Ακτοφυλακής όλη την απόσταση μέχρι στην ίδια τη περιοχή [της πετρελαιοκηλίδας].

Με ελικόπτερα. Μεταφορές με βάρκες. Έχω πάει οπουδήποτε θα μπορούσε κάποιος να πάει ποτέ για να δει στ' αλήθεια πως λειτουργούν τα πράγματα από μέσα.

Λοιτόν, θέλω να αρχίσω λέγοντας σας ότι δεν εντυπωσιάστηκα καθόλου. Κάποιος μου είπε σήμερα το πρωί ότι σκέφτηκαν πως είχα συμμαχήσει με την άλλη πλευρά. Λοιπόν, έχω διαλέξει μια πλευρά πριν από πάρα πολύ καιρό. Ο πατέρας μου ήταν επαγγελματίας ψαράς και ο άνδρας μου ήταν επαγγελματίας ψαράς. Κάθε άνθρωπος που γνώρισα, αγάπησα και σεβάστηκα ποτέ είναι πάνω στο νερό.
Είναι καλοί άνθρωποι.

Όπως και να 'χει, όλη τη περασμένη εβδομάδα άκουσα στη συνάντηση επιχειρήσεων:Πρέπει να κάνουμε περικοπες στα έξοδα. Ναι, αυτό ακριβώς είπαν, πρέπει να κάνουμε περικοπές στα έξοδα.Σχεδόν πετάχτηκα από τη καρέκλα μου τη πρώτη στιγμή που το άκουσα. Αλλά προσπαθώ να μείνω εκεί που είμαι επειδή κάποιος πρέπει να βρίσκεται από μέσα να επιβλέπει και να ελέγχει τι συμβαίνει τριγύρω. Λέγοντας αυτά, όπου έχω δει περικοπές εξόδων είναι σχεδόν ανεπιτυχές. Αυτό που λέμε, στο Βένις, αυτό που λέμε...

Πρώτα θα πρέπει να κατανοήσουμε αυτή τη φράση: πόνυ και μπαλόνια. Λοιπόν, το μόνο μέρος που έχω δει ποτέ πόνυ και μπαλόνιαείναι σε ένα τσίρκο. Σωστά; Όπως και να 'χει, σε περίπου μιάμισι εβδομάδα εκεί μέσα, έμαθα τι σημαίνουν τα πόνυ και τα μπαλόνια. Πόνυ και μπαλόνια σημαίνει ότι κάθα φορά που κάποιος επίσημος έρχεται κάπου εδώ κοντά, τους δίνουν μια προειδοποίηση. Όλα τα κεφαλαια αναπτύσσονται στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο.

Ο επίσημος έρχεται, πετάει από ψηλά, Καλή δουλειά παιδιά, τους συγχαίρει. Όταν ο επίσημος εξαφανίζεται από τη περιοχή που επλήγη περισσότερο, το ίδιο γίνεται και στο 70% με 80% της ανταπόκρισης. Αυτό συμβαίνει. Αυτό συμβαίνει κάθε μέρα. Το παρατηρώ. Το βλέπω. Δεν συμφωνώ μαζί του. Κανένας σ' αυτό δωμάτιο δεν πρόκειται να συμφωνήσει μαζί του. Κανένας στη μεγάλη μας χώρα δεν πρόκειται να συμφωνήσει μαζί του.

Είμαστε αναλώσιμοι σ' αυτούς τους ανθρώπους. Δεν έχουμε αξία.

Τώρα, δεν πρόκειται να ξεφύγω  απ' αυτό και λυπάμαι που επαναλαμβάνομαι, αλλά φταίει ο αράπης μέσα μου. Όπως όλοι καταλαβαίνεται, αν είναι έτσι να μου το πείτε.

Όπως και να 'χει, θα μπω στα ζητήματα υγείας για λίγο, αν δεν σας πειράζει. Έχω καθήσει για ατέλιωτες ώρες σε συναντήσεις με αξιωματούχους ασφαλείας της ΒΡ. Έχω καθήσει σε μια συνάντηση για μία ώρα και 45 λεπτά με τον Αξιωματικό Ασφαλείας της Ακτοφυλακής, και οι δύο στο Αρχηγείο Περιτατικών της Χόμλαντ, όπως και μ' ένα κύριο από το ΚΥΕΑ.

Με σκοπό να προμηθευτώ μια μάσκα αναπνοής για τους εθελοντές που ανταποκρίθηκαν — και αυτοί δεν είναι μόνο οι επαγγελματίες ψαράδες — μιλάω για τα μέλη της Ακτοφυλακής, όλους αυτούς που ανταποκρίθηκαν, άνθρωποι απ' τους δρόμους, όλοι αναμείχθηκαν.

Πρώτον: Θα πρέπει να σημπληρώσουν το ερωτηματολόγιο του ΚΥΕΑ.
Δεύτερον: Θα πρέπει να περάσουν από αξιολόγηση από ιατρικό προσωπικό.

Αλλά η ΥΠΠ [Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος] παρακολουθεί τον αέρα. Όλα είναι εντάξει. Μια χαρά. Μάλιστα, για σκέψου το αυτό.

Όπως και να 'χει, υπάρχει στη πραγματικότητα μία ρύθμιση κάπου στούς νόμους του ΚΥΕΑ, που λέει ότι οι εθελοντές έχουν το διαίωμα να φορούν μια μάσκα αναπνοής εθελοντή. Αλλά, όπως όλοι κατανοούμε, η ΒΡ κάνει κατάληψη του Κόλπου μας. Η ΒΡ κυβερνάει αυτή τη στιγμή, στον Κόλπο μας, εννοώ... Η ουσία είναι, ότι αυτοί είναι που έχουν τον έλεγχο της κατάστασης.

Δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν την εταιρία τους και τώρα είναι επικεφαλής αυτής της ανταπόκρισης! Μου προκαλεί φρίκη!

Δεν μπορούν να φορέσουν μάσκα εθελοντού επειδή αν δεν είναι σωστά εκπαιδευμένοι... Οι κανόνες της ΒΡ λένε, ότι πρέπει να είναι σωστά εκπαιδευμένοι για να φορέσουν μια μάσκα αναπνοής. Λοιπόν, η ΒΡ είπε ότι θα παρέχει την εκπαίδευση και ότι θα χορηγήσει μάσκες αναπνοής. Αλλά, όλα πάνε καλά! Έτσι, δεν θα χρεαστούν εκπαίδευση και δεν θα χρειαστούν μάσκες αναπνοής. Και όσο αφορά το δικαίωμα να φοράς μάσκα αναπνοής; Ξέρετε κάτι; Αν δεν ακολουθείς τους κανόνες της ΒΡ, χάνεις τη δουλειά σου. Και αυτό είναι που μου έχουν πει.

Λοιπόν, τους ζήτησα να συζητήσουμε για τους επτά άνδρες που είχαν φέρει, ένα από ελικόπτερο και έξι με ασθενοφόρο... τους ρώτησαν αν είχαν το ελεύθερο να το συζητήσουν μαζί μου. Και είπαν, Ναι κυρία μου, μπορούμε. Υποθέτω ότι αυτοί οι τύποι δεν αντιλήφθηκαν σε ποιον μιλούσαν.

Η πρώτη κλήση από τον Κο Χέιγουόρντ ήταν τροφική δηλητηρίαση. Τέσσερες διαφορετικές βάρκες, όλες μέσα... μακριά η μία από την άλλη. Τροφική δηλητηρίαση.

Η δεύτερη κλήση ήταν θερμοπληξία.

Τότε την περασμένη Τετάρτη — Συγνώμη, τη Τετάρτη της περασμένης εβδομάδας — όταν βρέθηκα με το ΚΥΕΑ και τον υπεύθυνο ασφαλείας της ΒΡ, ο άνθρωπος του ΚΥΕΑ με πληροφόρησε ότι και οι τέσσερις βάρκες πήραν Pine Sol [καθαριστικό υγρό], το ψεκάσαν παντού επάνω στις βάρκες τους και μετά έκατσαν και ανέπνεαν τις αναθυμιάσεις όλη την ημέρα και αυτό είναι που προκάλεσε τη χημική δηλητηρίαση.

Περίμενε μια στιγμή! Μπαίνω σε βάρκες όλη μου τη ζωή. Έχω πάει με καπετάνιους σ' όλα τα μέρη. Όταν ψεκάζουμε κάτι επάνω στη βάρκα μας, το ξεπλένουμε αμέσως. Αλλιώς, κατασρέφει τη βαφή τη βάρκας. Προσέχουμε τα πράγματα μας.

Έτσι αυτό ακριβώς ήταν ένα απροκάλυπτο ψέμα. Έτσι, τους ρώτησα κάτι — τους πέταξα κάτι ξεκάρφωτο —
Είπα: Τι έγινε με τους ανθρώπους στο 9/11;

Είπε: Είναι παράξενο που το ρώτησες αυτό, Επειδή εγώ εργάστηκα σ' αυτή τη δουλειά. Τους ακολουθούσαμε τριγύρω με τις μάσκες αναπνοής, τους ικετεύαμε να τις φορέσουν.

Και στη πραγματικότητα κατηγορούσε τους πυροσβέστες μας της Νέας Υόρκης. Ναι, αυτό έκανε! Άνθρωποι που πεθαίνουν από ένα αργό θάνατο αυτή τη στιγμή που μιλάμε, από χημική δηλητηρίαση· τους κατηγορούσε και είπε ότι γύρισαν και του έδειξαν μια άσεμνη χειρονομία, και είπαν: Δεν φοράμε τις μάσκες, ψάχνουμε για τους φίλους μας.


Εκπαιδευμένοι πυροσβέστες; Στη Νέα Υόρκη; Μιλάς σοβαρά;

Ήθελα να τον χαστουκίσω! Αλλά, ήμουνα καλή.

Όπως και να 'χει, ξέρετε, στα παιδιά μου εμφανίστηκαν εξανθήματα τέσσερις φορές. Το παιδί μου εμφάνισε εξανθήματα τη πρώτη φορά. Τη πήγα στη Φλόριδα για τέσσερις μέρες. Εξαφανίστηκαν δια μαγείας. Την έφερα πίσω, της εμφανίστηκαν και πάλι. Έφυγα, και και το δέρμα της καθάρισε. Σήμερα, της εμφανίστηκαν και πάλι. Να μην αναφερθώ στην όμορφη, υγειέστατη, άριστη μαθήτρια, υπέροχη κόρη μου που έχει διπλή ωτίτιδα, και προβλήματα στο αναπνευστικό σύστημα. Έφυγα και πήγα στο Μπατόν Ρούζ και όπως γυρνούσα στο σπίτι: καθάριζε ο λαιμός, έφευγε η κολλάδα, ο ερεθισμός του αναπνευστικού συστήματος.

Καταλαβαίνετε, το τελικό κριτήριο εδώ είναι: σήμερα το πρωί επικοινώνησα με τη Δις Μάρλα Κούπερ, η οποία είναι το μέλος του Συμβουλίου για τη 9η Περιφέρεια της κοινότητας Πλάκεμαινς. Και η Δις Μάρλα έχει τρία εγγόνια στη περιοχή μας και είναι μία εξαίρετη γιαγιά και μία καλή μητέρα. Και της είπα: Δις Μάρλα, θα πρέπει να καλέσουμε την εκκένωση της περιοχή μας. Δεν μπορούμε να επιτρέπουμε οι πολίτες να μένουνε σαν να είμαστε στη μέση του...

Είμαστε! Αυτό το πράγμα βρίσκεται και στις τρεις πλευρές του σπιτιού μου! Βγαίνω έξω και υπάρχει μια καταχνιά. Ονομάζονται μέρες με "βρώμικο αέρα". Άνθρωποι, καθήστε μέσα, βάλτε το αίρ-κοντίσιον στην ανακύκλωση. Όλα πάνε μια χαρά!

Λοιπόν, γιατί θα πρέπει να κλειδωνόμαστε στα σπίτια μας; Στ' αλήθεια πιστεύετε ότι αυτό είναι η λύση; Στ' αλήθεια πιστεύετε ότι αυτό θα βελτιώσει τη κατάσταση; Όχι, δεν πρόκειται! Από που πιστεύετε ότι έρχεται ο αέρας που υπάρχει μέσα στο σπίτι; Από έξω από το σπίτι!

Αυτοί οι άνθρωποι δεν παύουν να με εκπλήσσουν.

Η έλλειψη ανθρωπιάς, εδώ.

Γνωρίζω ότι η κοινότητα μου είναι μόνο το δύο τις εκατό του πληθυσμού της Λουιζιάνας, αλλά αυτό κάνεις τους ανθρώπους μου να είναι αναλώσιμοι;! Αυτό είναι ανεπίτρεπτο! Δηλητηριάζουν αργά κάθε άνθρωπο που υπήρξε κοντά μου σ' όλη μου τηζωή και στέκομαι εδώ λέγοντας, όχι άλλο!

Λοιπόν, αν πατήσω τα κουμπιά κάποιων και θυμώσω μερικούς ανθρώπους, ας είναι, Δεν με νοιάζει. Οι άνθρωποι μου είναι πιο σημαντικοί για μένα από το τελικό τους κριτήριο. Και αυτό είναι το δικό μου τελικό κριτήριο.

Έτσι βασικά, όλο αυτό το πόνυ και μπαλόνια θέατρο... αν δεν έρθει κάποιος που να ελέγξει σωστά αυτή την ανταπόκριση... Ο βάλτος μας τώρα χρησιμοποιείται σαν λιμενόφραγμα, ένα λιμενόφραγμα που κατακλύζει, ένα μεγάλο, τεράστιο σφουγγάρι.

Είναι και στις δύο πλευρές μας. Θα γεμίσει, γεμίζει, συνεχώς. Έχουμε βαρύ, βαρύ ακατέργαστο [πετρέλαιο] να διεισδύει στο βάλτο μας από άκρη σ' άκρη αυτή την ώρα που μιλάμε. Αναπτύσονται και μετά τους επαναφέρουν όταν εφανίζεται κάποιος πολιτικός, και αυτό είναι απαράδεκτο!

Δεν το καθαρίζουν· το κουκουλώνουν! Αυτό είναι... Ίσα που αγγίξαμε το θέμα. Αυτό μπορεί να κρατήσει χρόνια και χρόνια και ήδη κάνουν περικοπές εξόδων! Κόβουνε τα έξοδα, κόβουνε γωνίες και παίρνουν τους συντομώτερους δρόμους, αυτός είναι ο λόγος που βρισκόμαστε όλοι σ' αυτό την αίθουσα σήμερα.

Φτάνει πια!

Τώρα όσο αφορά την ΕΠΠ, το ΚΥΕΑ, το ΝΟΟΑ, τη ΒΡ και την Ομοσπονδιακή κυβέρνηση, αυτοί... Κάθε ένας από αυτούς είναι σε συνεργασία με τους άλλους. Αυτό έρχεται από κάποιον σε υψηλή θέση στο ΝΟΑΑ. Σε τέτοιου είδους ανθρώπους μιλούσα. Αυτό ήρθε από κάποιον σε υψηλή θέση στο ΝΟΑΑ, ότι όλοι τους συνεργάζονται με τη ΒΡ

Μιλάνε σοβαρά;

Για ποιους δουλεύουν αυτοί οι άνθρωποι;


Νόμιζα ότι οι υπηρεσίες μας υπήρχαν για να υπερασπίζονται το συμφέρον μας, του κόσμου μας, της Γης και τι ακριβώς συμβαίνει εδώ; Είμαστε τόσο εξαρτημένοι από αυτές τις τράπεζες, που απλά να στεκόμαστε και να τους αφήσουμε να δηλητηριάσουν τον πλανήτη μας και τους ανθρώπους που υπάρχουν μέσα του; Αυτό είναι ανεπίτρεπτο!

Μια εβδομάδα από τότε που άρχισε αυτό άρχισαν να λένε: Τίποτα δεν συμβαίνει. Τίποτα δεν πεθαίνει; Μια εβδομάδα μετά αυτήν την ιστορία. ταξίδεψα 70 μίλια ανατολικά της αρχικής περιοχής. Υπήρχαν κοχύλια που επέπλεαν παντού στην επιφάνεια του νερού. Εκατοντάδες χιλιάδες από αυτά. Ήταν άδεια επειδή ήταν νεκρά. Δεν έχω δει ποτέ κοχύλι να επιπλέει στη ζωή μου. Νεκρά. Μετά από μια εβδομάδα.

Πριν από τέσσερις εβδομάδες όταν το πετρέλαιο πήρε πορεία προς τη δυτική πλευρά της χερσονήσου μας, ήμουν τόσο έξαλλη μετά που πήγα κάτω στο Πασκαλούτσα και βλέποντας ότι τίποτα δεν είχε γίνει εκεί, που μπήκα στη βάρκα μου — στο δικό μου χρόνο και με δικά μου έξοδα — και πήγα μια βόλτα. ήμουν σαν το δελτίο ειδήσεων της Φοξ στη βάρκα μου.

Ταξίδεψα δέκα μίλια από τη Κόκκινη Διάβαση... στο Φορ Μπαγιούς, περίπου 10 μίλια, στην ανατολική πλευρά της Μεγάλης Νήσου.

Τώρα, το πετρέλαιο πήρε πορεία να πλήξει εκείνη τη πλευρά της χερσονήσου εκείνη την ημέρα. 50 χιλιόμετρα. Και δεν βρήκα ούτε ένα ανταποκριτή! Δεν βρήκα ούτε ένα κομμάτι λιμενοφράγματος, μαλακό ή σκληρό. 500 μέτρα από τσουβάλια με άμμο σε μια ακτογραμμή 50 χιλιομέτρων. Αυτό είναι απαράδεκτο!

Έτσι, αποφάσισα στην επιστροφή, απλά να βγώ προς τα ανοιχτά να δω τι συμβαίνει. Έπεσα πάνω σε πετρέλαιο 3/4 του μιλίου από την ακτή μας. Χωρίς γιαλάδα. Ακατέργαστο. Όπως ταξίδευα στο γυρισμό προς τη Κόκκινη Διάβαση, κοίταξα πέρα στον Κόλπο και παρατήρησα μεγάλα σμήνη από πουλιά. Αυτό δεν είναι ασυνήθιστο. Σκέφτηκα ότι βουτούσαν σε δόλωμα. Αλλά που βουτούσαν μέσα στο γυαλιστερό πετρέλαιο; Αυτό είναι επειδή τα πουλιά μόνο αυτό ξέρουν να κάνουν.

Ταξιδέψαμε ανοιχτά προς τα πουλιά. Ήθελα να δω μέσα σε τι βουτούσαν. Ήμουν... ήθελα να ξέρω. Όπως φτάσαμε στα πουλιά... δεν ξέρω αν έχετε αρκετή εμπειρία από τη θάλασσα, ή ακόμη κι αν έχετε δει ένα μεγάλο κοπάδι ψαριών. Κάνουν το νερό να φαίνεται σαν να βράζει. Μοιάζει σαν ένα τσουκάλι που βράζει. Τα ψάρια βράζουν το νερό· και κινείται. Όπως μας πήγαινε το νερό προσ τα εκεί, ήταν Μπουλ Ρεντς [Bull Reds/Redfish] με το στόμα ανοιχτό, επάνω στην επιφάνεια, καθισμένα στο πλάι, κολυμπώντας ανάποδα σ' ένα κύκλο.

Ξανά, εκατοντάδες χιλιάδες από αυτά, κοπάδι μετά από κοπάδι. Είχαν αρχίσει να πεθαίνουν. Ήταν τόσο αποπροσανατολισμένα που έπεφταν επάνω στη βάρκα μου.

[ασαφής ερώτηση από το ακροατήριο]

Αυτή είναι στ' αλήθεια μια καλή ερώτηση. Γιατί η Φοξ ορκίζεται ότι περιέχεται στην ιστοσελίδα τους, αλλά το έψαξα από άκρη σ' άκρη, Είχα ακόμη... Ξέρετε κάτι; Έχω το τηλέφωνο του κάμεραμαν στη τσάντα αυτή τη στιγμή. Μπορούμε να του τηλεφωνήσουμε μετά και να μάθουμε ακριβώς που βρίσκεται. Τηλεφώνησα και τους ζήτησα γι' αυτό ξανά και ξανά, και δεν μου το δίνουν. Ξέρετε κάτι; Όλοι λένε:  μπλακ άουτ στα μέσα ενημέρωσης, μπλακ άουτ στα μέσα ενημέρωσης

Ναι κυρία μου, υπάρχει μπλακ άουτ στα μέσα ενημέρωσης. Από το Σίδνευ, της Αυστραλίας η εκπομπή 60 Λεπτά ήρθε εδώ και έφταξαν μια πολύ ωραία εκπομπή. Το παρακολούθησα στην ιστοσελίδα τους. Το απομαγνητοφωνημένο κείμενο είναι ακόμη εκεί. Μετά από 24 ώρες που ανέβηκε το βίντεο στην ιστοσελίδα, εξαφανίστηκε.

[σημ. μετ.: μπορείτε να το δείτε εδώ.]

Ξέρετε, όσον αφορά το σχόλιο ο ψαράς μπορεί να πιάσει αλλού γαρίδες, θέλω να κάνω κάτι πραγματικά ξεκάθαρο. Πολεμάμε ενάντια σε εισαγωγές και νομοθετικές ρυθμίσεις τα τελευταία 20 χρόνια. Μας έχουν γεμίσει με ρυθμίσεις στο σημείο που σαν επαγγελματίας ψαράς, όπως ο σύζυγος μου που έχει επτά διαφορετικές άδειες. Το μόνο πράγμα που δεν ψαρεύει ο σύζυγος μου είναι τα στρείδια.

Έτσι, αν υπάρχουν γαρίδες κάπου αλλού, ή μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε δύχτια γκιλ [gill net] ή οτιδήποτε χρειαζόμαστε με σκοπό να παρέχουμε μια πηγή τροφής σ' αυτή τη χώρα, ένα φυσικό τρόπο να τρέφεις τους ανθρώπους, τότε κάποιος να μας δείξει αυτήν την κατεύθυνση και να μας πει που είναι, επειδή έχω ψάξει σ' όλο το μέρος.

Ήρθα εδώ πριν από τεσσεράμισι χρόνια και ξαναέκτισα επάνω στη σκόνη επειδή αυτό είναι το σπίτι μου και αγαπώ τη Λουιζιάνα. Ζω στη μέση του τίποτα στην ερημιά. Και το βασικό κριτήριο είναι εδώ, τι γίνεται αν η χώρα δεν σταθεί όρθια και πει: όχι άλλο...

Πρέπει να δράσουμε. Δεν μπορούμε να μείνουμε άπραγοι. Και αν αυτή η κατάσταση δεν σταματήσει, μάγκες, αυτό θα γίνει παγκόσμιο [πρόβλημα]. Θα καταστρέψει το ένα τρίτο του νερού του πλανήτη. Να είστε σίγουροι γι' αυτό. Αν δεν το σταματήσουν αυτό — όλοι οι ωκεανοί είναι συνδεμένοι — θα συνεχίσει και θα συνεχίσει ατέλειωτα.

Όπως λέει η κόρη μου: αιωνιότητα συν δύο.

Αρκετά ως εδώ.

Θα απαντήσω σε ερωτήσεις αργότερα. Ευχαριστώ που με ακούσατε.


Πατήστε εδώ για το βίντεο

Support Project Avalon - make a donation:

Donate

Thank you for your help.
Your generosity enables us to continue our work.

Bill Ryan

bill@projectavalon.net


unique visits